ОБЩЕСТВО

Става все по-лошо! Наложиха вечерен час в бежанския лагер в Харманли!

Става все по-лошо! Наложиха вечерен час в бежанския лагер в Харманли!

nalojiha-vecheren-chas-v-bejanskiq-lager-v-harmanli-397715
От днес в бежанския лагер в Харманли е наложен вечерен час, съобщи БНР.
Мярката идва след масовия бой, станал в неделя вечерта, с участието на близо 800 бежанци. Води се разследване за установяване на виновните за инцидента. На нарушителите ще бъде отказана закрила.
Разследването за масовия бой в бежанския център продължава. Ако се докаже, че има виновни за инцидента те могат да получат отказ за убежище. Съгласно Закона за убежищата и бежанците, се дава такава възможност и след това нарушение, както на вътрешния ред в центъра, така и на обществения ред извън територията на центъра.
След като фактически има документи, които съпровождат тези нарушения, се взима предвид самото произнасяне във връзка с решението и спрямо тяхната молба за закрила, обясни процедурата Тома Зафиров от Държавната агенция за бежанците. В лагера пребивават 1 500 души като най голяма е групата от афганистанци, следвана от сирийци и иракчани.
Днес е въведен вечерен час. Остава и засиленото полицейско присъствие.
Работим по преобразуване на центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) от отворен в затворен тип, за да има по-голяма дисциплина и сигурност в тях.
Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с масовото сбиване в центъра за настаняване на бежанци в Харманли, по време на пресконференция в Министерски съвет. Тя посочи, че реорганизацията ще започне именно от центъра в Харманли.

С директора на Държавната агенция за бежанците и главния секретар обсъждахме мерките, които да се предприемат. Ще засилим охраната, но по-важното е, че ще променим организацията, за да не допускаме в бъдеще появата на такива конфликти”, посочи министър Бъчварова.

Тя обясни, че съществува вероятност бежанците да бъдат настанявани по отделни националности, защото съществува разлика в поведението им.

По думите й през последния месец, месец и половина се надвишава капацитетът на центровете за миграция, като това крие своите рискове от усложняване на ситуацията.

Новини БГ, Дир БГ
 http://www.novini.bg/news/

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
урумов

Започна промиването на мозъци за покушението срещу Роберт Фицо

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
1010x570

За първи път от 1989-а! Заради унизителното отношение на държавата: Университетите затварят на 20 май

май 14, 2024