Политика

Бъчварова: Напрежението в „Овча купел“ се създава от групи, които имат „предизборни цели“!

Бъчварова: Напрежението в „Овча купел“ се създава от групи, които имат „предизборни цели“!

бъчвароваphoto_verybig_1514299
Напрежението в „Овча купел“ се създавало от групи, които не са жители на квартала и може би имали предизборни цели. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

„Надявам се протестът който е израз на някаква позиция, да не прерасне и да не се разрази. Моята информация е, че става дума за напрежение не вътре в центъра, а за напрежение, което се създава от групи, които не са дори жители на квартала“, каза Бъчварова в кулоарите на парламента.

Преди два дни по улиците на „Овча купел“ излязоха хора, възмутени от това, че мигранти от бежанския център в квартала са счупили кола.

„Има такива, които търсят провокация“, призна вътрешният министър. Тя припомни, че има групи, които протестират срещу приемането на бежанците, но страната ни е задължена да осигури и гарантира техните права.

„Наближава предизборна кампания, която очевидно нажежава този разговор“, коментира още вътрешният министър. Тя обясни и че СДВР ще съобщи кои точно са провокаторите на напрежението в квартала.

Бъчварова съобщи, че в „Овча купел“ полицейското присъствие е засилено, има и патрули на жандармерията, има и охрана по искане на председателя на Агенцията за бежанците.

Тя разясни, че ако се окаже, че бежанец е нарушил обществения ред, на него му се издава протокол, който се взима под внимание при решението дали да му се даде бежански статут.

Бъчварова съобщи, че в момента няма възможност за закриване на бежанските центрове, както искат от ВМРО.

„Ние имаме ангажименти, които са определени, за капацитета на нашите центрове за прием на бежанци. Даваме всяка седмица информация във Фронтекс, в други формати, колко са настанени, къде са, при какви условия. Имаме ангажименти към спазване на техните права“, обясни министърът.

МВР шефката съобщи, че в момента се правят проучвания за нови бежански центрове. „Искаме да направим временни центрове за настаняване, да можем да реагираме според натиска“, обясни тя.

Вътрешният министър каза, че сред идващите бежанци у нас се увеличава броят на младите мъже и на децата.

„Децата са около една трета от общия поток. Големият проблем са непридружените деца. Търсим възможност, ако можем да намерим друго място, на което да осъществяваме грижа за тях, да ги отделим от ситуацията в центровете“, обясни още Бъчварова.
Dnes.bg

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024