СВЯТ

Военният министър на Израел БОЙКОТИРА пратеника на ООН Н. Младенов и нареди да не се контактува с него!

Военният министър на Израел БОЙКОТИРА пратеника на ООН Н. Младенов и нареди да не се контактува с него!

 694-163186-1_wide

Израелският министър на отбраната е наредил да бъде бойкотиран специалният пратеник на ООН за мирния процес в Близкия Изток заради критиките му срещу израелските действия в окупираните палестински територии. Министърът ултранационалист Авигдор Либерман е наредил на служители на ведомството и на военни ръководители да не контактуват с Николай Младенов защото той осъжда израелската колонизация на Западния бряг и събарянето на сгради, предназначени за палестинци, съобщи израелската телевизия Channel 2.

Запитан от АФП, говорител на министерството отказа коментар.

Сътрудник на Николай Младенов каза, че той ще бъде в четвъртък в Ню Йорк във връзка със заседание на Съвета за сигурност.

През август Младенов остро критикува Израел заради продължаващото строителство на израелски селища и каза, че на неотдавнашния доклад дипломатическия Квартет, в който се призовава са прекратяването му, не е обърнато никакво внимание.

Младенов каза на Съвета за сигурност, че „препоръките продължават да бъдат пренебрегвани, като това включва увеличаващи се съобщения за строеж на израелски селища и продължаване на разрушаването”. Докладът на дипломатическия Квартет трябваше да е основа за съживяване на израело-палестинския мирен процес, който е в застой откакто американската инициатива през април 2014 година се провали.

Расте тревогата, че строителството на израелски селища на земя, която палестинците смятат за част от бъдещата им държава, унищожава възможностите за мирно споразумение, което се основава на създаването на две държави. През август Младенов каза, че от 1 юли Израел напредва с плановете за строителство на повече от 1000 жилища в окупирания Източен Йерусалим и 735 на Западния бряг.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли тази критика и защити строежа на селища като изтъкна, че евреите са исторически свързани с тази земя. Бойкотът ще се отрази конкретно върху разговорите на Младенов със структурата на израелското военно министерство COGAT, която прилага правителствената политика в палестинските територии.

Би нюз

http://www.bnews.bg/article/216764-mezhdunaroden_skandal_voenniyat_ministar_na_izrael_boykotira_pratenika_na_oon_nikolay_mladenov

More in СВЯТ

ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024