Чавушоглу5043880

Турците са „втрещени” от „двойните стандарти” на Европейския съюз, прилагани към тяхната страна след неуспешния преврат от 15 юли и поставяли правителството си под „огромен натиск” да прекрати преговорите за присъединяване. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Ройтерс”.

Чавушоглу обвини ЕС, че критикува безразборно съседите си, но на свой ред не приема критики. По думите му, турците били разочаровани, че в страната им не идват на посещение високи гости, нито пък има изявления в подкрепа след опита за преврат.

„Турският народ вижда двойните стандарти”, изтъкна Чавушоглу пред регионален форум за сигурност в словенския планински курорт Блед, добавяйки: „Ние сме под огромен натиск да преустановим преговорния процес (с ЕС за членството на Турция).”

Междувременно говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред турска телевизия, че отлагане на споразумението за визова либерализация с ЕС до края на годината е изключено. Той добави, че са останали незначителни проблеми в този процес, които смята, че ще бъдат решени скоро.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/turtsite-vtreshteni-ot-dvoynite-standarti-na-es-natiskat-ankara-da-prekrati-pregovorite-za-chlenstvo.html