ОБЩЕСТВО

И Методи Андреев оплю Бокова и интелектуалците на България с донос в Съвета за сигурност на ООН!

И Методи Андреев оплю Бокова и интелектуалците на България с донос в Съвета за сигурност на ООН!

митодиphpurl5gv_559x

Ново отворено писмо срещу кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е пристигнало в Съвета за сигурност на ООН на 6 септември. То е подписано от депутата от ГЕРБ Методи Андреев и още няколко души, които са се определили като бивши политически затворници, съобщава „Гласове“.

Писмото е реакция на подкрепата за Бокова, която 60 интелектуалци изразиха публично и в кореспонденция до представителите на държавите, членки на Съвета за сигурност. Методи Андреев и съмишлениците му акцентират този път върху „възродителния процес“.

Освен известните опорни точки, използвани в кампанията срещу Ирина Бокова, авторите на последния донос пишат и колко са лоши хората, подписали писмото в подкрепа на българската кандидатура за престижния пост.

Ето и пълния текст на обръщението:

Отворено писмо до постоянните представители на страните членки на Съвета за сигурност на ООН

Ваши превъзходителства,

Пишем ви, за да изразим своето негодувание от изявленията, направени в наскорошно писмо до вашия уважаван Съвет относно кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Писмото е подписано от 57 “български интелектуалци”, които подкрепят абсурдната кандидатура на Ирина Бокова от името на всички българи.

Остро и категорично възразяваме срещу тази подкрепа. Ние бяхме политически затворници при тоталитарния комунистически режим, ние сме граждани на България на различна възраст, с различни професии и лична история, и не подкрепяме Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Обявената подкрепа на 57 самоназначили се глашатаи на българския “народ” е оскърбителна за повечето граждани на България, които никога не са подкрепяли номинацията на Ирина Бокова.

57-те, които са подписали писмото, не представляват, никога не са представлявали, и не могат да представляват мненията и позициите на мнозинството български граждани.

95 процента от подписалите писмото са били предани членове на бившата Българска комунистическа партия, които са участвали активно във всички действия на репресивния комунистически режим. Между 1944 г. и 1989 г. десетки хиляди българи бяха убити при репресиите на комунистическия режим, над 280 000 други преминаха през затворите и лагерите за принудителен труд, където мнозина починаха от изтезания или поради нечовешките условия.

Трябва да напомним, че през 2000 г. Народното събрание на България прие закон, който обяви бившия комунистически режим от 1944 до 1989 г. за престъпен (Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен).

Подписалите писмото принадлежат на дълбоко вкоренени оцеляващи структури на бившия комунистически елит. Много от тях са били членове на най-тесния кръг на бившия комунистически диктатор Тодор Живков. Смайващ брой от подписалите са бивши агенти и кадрови сътрудници на платежната ведомост на комунистическата Държавна сигурност и разузнавателните служби – репресивните органи на БКП, които бяха тясно свързани с радващия се на позорна слава съветски КГБ.

Шестима от първите дванайсет подписали писмото са бивши агенти на Държавна сигурност.

Девет академици от БАН са подписали писмото – петима са бивши агенти на ДС.

Осем дипломати са подписали – петима са бивши агенти на ДС, сред тях международни шпиони и вербовчици на западни граждани и политици.

Шестима журналисти са подписали – трима са бивши агенти на ДС.

Всички цитирани тук факти са взети от официалните документи на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (http://www.comdos.bg).

В допълнение, цитирани в писмото организации са създадени от бивши комунисти заемали високи постове и сътрудници на Държавна сигурност. Такива със сигурност са Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения. Организации като тези подпомагат мимикрията на бившия комунистически елит и запазването на неговото политическо, социално и финансово влияние. Председател на Управителния съвет на Българското дипломатическо дружество е братът на Ирина Бокова, Филип Боков, дипломат и политик известен със своята свързаност с всички хамелеонски превъплъщения на БКП след 1990 г.

Сред подписалите писмото в подкрепа на Ирина Бокова са двама от главните апологети на позорния “възродителен процес” в България през 80-те години на миналия век. По време на този направляван от Москва процес на насилствена етническа асимилация на българското мюсюлманско малцинство (900 000 етнически турци, мюсюлмани от ромски произход и българи приели исляма), неговите членове бяха брутално принудени да сменят имената си с турски или арабски произход с български имена, да се откажат от езика си и да се отрекат от своята идентичност. Процесът продължи до самото падане от власт на комунистическия диктатор Тодор Живков през 1989 г. През 1989 г. насилствената асимилация доведе до принудително и трагично прогонване на 300 000 до 450 000 български мюсюлмани, които трябваше да отидат в Турция (около 5 процента от населението на България).

Сред подписалите е и лицето, което беше главен прокурор на България през 1987-89 г., най-тежките години на “възродителния процес”. Главният прокурор е отговорен за решения, които доведоха до изпращането на стотици мюсюлмани-граждани на България в затвори и лагери на тоталитарния режим. Единственото им “престъпление” беше, че отказваха да променят дадените им по рождение имена.

“Възродителният процес” и грубите му нарушения на човешките права предизвикаха международно възмущение и бяха остро осъдени от ред международни организации, включително ООН.

През целия този период Ирина Бокова и 57-те подписали писмото в нейна подкрепа са работили за или съвместно с тоталитарното комунистическо правителство, което е отговорно за тези действия. Но и до днес подкрепящите Бокова и тя самата не са изразили съжаление и не са поднесли извинение за жертвите на този процес, или за жертвите на комунистическия режим.

Ирина Бокова никога не е осъдила “възродителния процес”, винаги е пазила пълно мълчание за трагичните му събития, никога не е дала публично обяснение за мълчанието си по този въпрос.

В по-близки години, през 90-те години на миналия век, тя беше член на социалистическо правителство, което открито подкрепяше корумпирания режим на Слободан Милошевич. Тя запази мълчание за нечувани нарушения на човешките права, които кулминираха в масовото избиване на мъже и юноши мюсюлмани в Сребреница през лятото на 1995 г. Нейните 57 поддръжници също пазят мълчание по тези въпроси дори днес.

В жест на дълбоко незачитане на жертвите на комунистическия режим 57-те “интелектуалци” са подписали писмото си на 23 август – датата на Европейския ден в памет на жертвите на тоталитарните режими. Това е ярък пример за циничната арогантност и чувството за безнаказаност на нереформираната полтическа среда, на която принадлежи Ирина Бокова.

Ние не можем да бъдем представлявани от тях и никога няма да бъдем представлявани от тях.

Ние не подкрепяме кандидатурата на Ирина Бокова. Тя не е човекът със силен морален авторитет, от когото Организацията на обединените нации и светът се нуждаят в този момент от нашата история.

Изпитваме гняв и срам от това, че 27 години след като гражданите на България избраха демокрацията, нашата страна все още се представлява международно единствено от вкоренения елит на престъпния тоталитарен комунистически режим.

Ние сме убедени, че светът не желае това, и че вие няма допуснете то да се случи!

В ръцете на Съвета за сигурност е силата да избере следващия генерален секретар на ООН. С голямата сила идва и голямата отговорност.

Като граждани на този свят ние наблюдаваме зорко процеса и се надяваме на генерален секретар на ООН, който да е истински защитник на хуманността, добронамереността, човешките права, човешкото достойнство и демокрацията – фундаменталните принципи на Организацията на обединените нации.

6 септември 2016 г.

Подписи: 

От името на Националния съюз на репресираните от комунизма в България: Д-Р АНДРЕЙ НАЙДЕНОВ – председател, бивш политически затворник

От името на “Българска европамет”, организация на бивши политически затворници 1944-1989:

ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ – президент на “Българска европамет”, бивш полтически затворник;

АЛФРЕДО (ФРЕДИ) ФОСКОЛО – вице-президент на “Българска европамет”, бивш полтически затворник; осъден на фарсов комунистически процес на 27 години затвор включително 15 години строг тъмничен затвор (Livre Noir Du Communisme: Crimes, Terreur, Répression, by Stéphane Courtois, Mark Kramer);

РАМАДАН РУНТОВ-КОРУДЖУ – бивш политически затворник;

ИБРАХИМ РУНТОВ-КОРУДЖУ – бивш политически затворник.

Д-Р ЛЮБОМИР КАНОВ – психиатър в Ню Йорк, бивш политически затворник в България

МЕХМЕТ АЙЪЛДЪЗ – бивш политически затворник

МЕТОДИ АНДРЕЕВ – народен представител, Председател на Комисията по разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност, 1997- 2001

Копия от това отворено писмо са изпратени до президента на Общото събрание на ООН Н. П. г-н Могенс Люккетофт, до видни политици и организации за човешките права, до големите световни медии.

А ето и списъка на подписалите и подкрепилите писмото в подкрепа на Ирина Бокова 57 български интелектуалци:

Академик Антон Дончев
Академик Стефан Воденичаров
Академик Светлин Русев
Академик Георги Марков
Академик Пламен Карталов
Академик Людмил Стайков
Академик Константин Димитров Косев
Академик Благовест Сендов
Академик Кирил Боянов
Иван Гранитски
Проф. Мария Чавдарова
чл. кор. проф. Васил Проданов
Анжел Вагенщайн
Руси Статков
Проф. д-р Динко Динков
Драгомир Шопов
Проф. Анатоли Кръстев
Владимир Зарев
Лъчезар Еленков
Валентин Георгиев
Володя Миланов
чл.кор. проф. д-р Александър Янков
Мая Тодорова
Проф. Васил Мръчков
Мая Вапцарова
Йордан Милев
Максим Бехар
Жоржета Пехливанова
Проф. Лидия Ошавкова
Мария Б. Номова
Тома Томов
Кольо Георгиев
Посланик Любомир Кючуков
Георги Караславов
Проф. Стефан Данаилов
Проф. Огнян Герджиков
Проф. Жени Захариева
Проф. д-р Анастас Славчев
Георги Готев
Проф. Антон Първанов
Андрей Райчев
Матей Шопкин
Д-р Любомир Петров
Проф. Димо Димов
Симеон Николов
Дора Бонева
Любомир Левчев
Доц. Христина Ангелакова
Радослав Деянов
Боян Ангелов
Посланик Иван Гарвалов
Силвия Томова
Петър Караангов
Валерия Велева
Михайлина Димитрова
Райко Николов

Лидия Николова

Епицентър, Гласове

http://epicenter.bg/article/Skandalno–Nov-balgarski-donos-sreshtu-Irina-Bokova-v-Saveta-za-sigurnost-na-OON-/109057/2/48

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024