СВЯТ

Край на примирието! Самолети на водената от САЩ коалиция удариха позиции на сирийската армия!

Край на примирието! Самолети на водената от САЩ коалиция удариха позиции на сирийската армия!

1474137997-cdc

Самолети на международната коалиция, водена от САЩ, нанесоха въздушни удари по позиции на ВС на Сирия близо до провинция Дейр ез Зор. Това съобщава РИА Новости. Представител на командването на ВС на Сирия в ефира на държавната телевизия на страната потвърди нанасянето на ударите. Американската страна към момента  не коментира бомбардировките.

„Тази атака е опасна агресия срещу Сирия и нейната армия. Това потвърждава, че те (САЩ) подкрепят групировката „Ислямска държава” и другите бандитски формирования”, се казва в съобщението на командването.

В резултат на ударите на водената от САЩ коалиция са загинали 62-ма сирийски военнослужещи, около 100 души са ранени. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.
„Днес в периода от 17:00 до 17:50 часа в района на летището на Дейр ез Зор самолети на международната антитерористична коалиция (два Ф-16 и два А10) нанесоха четири удара по подразделенията на сирийските правителствени сили, намиращи се в обкръжение на терористичните групировки от „Ислямска държава””, каза той.

„Ако даденият въздушен удар е предизвикан от грешни координати на целите, то това е пряко следствие от силното нежелание на американската страна да координира с Русия действията си против терористичните групировки на територията на Сирия”, каза още Конашенков.

Конашенков подчерта, че самолетите са навлезли във въздушното пространство на Сирия от страна на иракската граница. Веднага след удара на коалицията терористите са преминали в настъпление. В момента в района на летището се водят ожесточени боеве.

Сред членовете на коалицията, които разполагат със самолети Ф-16, са САЩ, Турция, Йордания и ОАЕ. При това щурмоваци А10 в операциите в Сирия се използват само от САЩ.

Примирието в Сирия влезе в сила на 28 февруари, при това режимът за прекратяване на огъня не се разпростря върху забранените в Русия и другите страни организации „Ислямска държава”, „Джебхат ан Нусра” и други формирования, признати от Съвета за сигурност на ООН за терористични.

Говорителят на операцията на международните сили, водени от САЩ, не пожела да коментира въздушните удари по сирийската армия, съобщава РИА Новости. Отговаряйки на въпросите на журналисти, той ги пренасочи към централното командване на ВС на САЩ, където също не дадоха отговори по случая.

От коментари по темата се отказа и Пентагонът.

Началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия генерал лейтенант Виктор Познихир заяви, че САЩ, за разлика от Руската Федерация, продължават да не изпълняват своята част от руско-американските споразумения за Сирия, съобщава РИА Новости.

По думите му, ако това продължава, то цялата отговорност за срива на примирието в Сирия ще лежи на раменете на Вашингтон. „В края на петия ден на примирието констатираме, че само руската и сирийската страни изцяло изпълняват поетите ангажименти. В инициативен ред Русия продължаваше режима на прекратяване на военните действия с 48 часа, а вчера той бе удължен с още 72 часа”, отбеляза Познихир.

Той подчерта, че „САЩ и контролираните от тях така наречени умерени групировки не изпълняват нито един ангажимент, поет в рамките на споразуменията от Женева”.

По последни данни, най-малко 80 сирийски войници са били убити при въздушни удари на ръководената от САЩ коалиция над армейски позиции в близост до летището в Дейр ез-Зор в събота. Това съобщи Сирийската обсерватория за човешките права, цитирайки източник при летището, предава Reuters.

Блиц

http://www.blitz.bg/news/article/445874

More in СВЯТ

1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024