Политика

Няма да призная изборите в Крим! Родните рубладжии имат друга позиция, но е важно какво казват ЕС и НАТО!

Няма да призная изборите в Крим! Родните рубладжии имат друга позиция, но е важно какво казват ЕС и НАТО!

metodi-andreev
Полуостровът е част от Украйна, а това е позицията и на нашите партньори ЕС и НАТО. България не трябва да подминава с мълчание изборите за Държавната дума в Русия, които се провеждат днес. За първи път депутати за руския парламент ще се избират и от окупираната област Крим. Това обяви пред Faktor.bg депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.
Той припомни, че България има официална позиция по отношение на Крим, а съвсем наскоро външният министър Даниел Митов е препотвърдил, че нашата страна е против отпадането на санкциите за Русия, именно поради тази причина.

Знаем позицията на родните рубладжии, те се мотивират, че от тези санкции всички страни губят. Това вероятно е така, но в международните отношения изключително важно е спазването на принципите, договореностите и международното право. Русия и Путин нарушиха тези условия и анексираха с военна сила Крим. Има различни исторически сведения за съдбата на полуострова и в какви държавни граници е влизал, но водещо за нас е споразумението от Будапеща, известно като Будапещенският меморандум. Той бе подписан на 5 декември 1994 г. в град Будапеща от лидерите на Украйна, САЩ, Русия и Великобритания. Именно той гарантираше повече от две десетилетия териториалната цялост на Украйна.

Русия наруши международното право едностранно и заради това и бяха наложени санкции. Припомням всичко това, за да не се чудят гражданите, защо днес трябва да сме критични към провежданите в Крим руски изори. България има ясна позиция в тази посока – не е признала анексирането на Крим, а такава е позицията и на ЕС, и на САЩ, които са наши партньори. Тоест логично е да не признаваме и ние изборите, проведени на тази окупирана територия. Крим е част от Украйна, завзета с насилие от Русия. Тези избори не трябва да бъдат претекст да се легитимира незаконната анексия на полуострова, нито пък да бъдат признати депутатите, които ще бъдат избрани от този район. Такъв статут не трябва да им се признава. Могат да идват у нас като туристи, но не и като официални лица, получили имунитет след този незаконен избор. Завземането на Крим беше една дори подготвена военна акция и този факт не трябва да се забравя, предупреждава Андреев.

Той възнамерява с група народни представители да зададат актуален въпрос към външния министър Митов, за по-бърза и последователна дипломатическа реакция на България за руските избори в Крим.

Фактор БГ

http://www.faktor.bg/novini/balgariya/82009-metodi-andreev-ruskite-izbori-v-krim-sa-nezakonni-ne-tryabva-da-gi-priznavame.html

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024