Политика

Пореден опит за разпиляване на левия вот: Орешарски се кандидатира за президент!

Пореден опит за разпиляване на левия вот: Орешарски се кандидатира за президент!

%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b0%d1%80phpw3m4nv

Нов мераклия за президент се появи на политическата сцена. Той е много познато лице за всички българи. Става въпрос за бившия министър-председател Пламен Орешарски, който се кандидатира за държавен глава на изборите на 6 ноември. Днес той си е подал документите за регистрация в Централната избирателна комисия, твърди в. „24 часа“ от ЦИК. Орешарски е издигнат от инициативен комитет. Кандидат за вицепрезидент ще е Данаил Папазов, който беше министър на транспорта в правителството на Орешарски.

Според запознати това е пореден опит за разпиляване на гласовете вляво. Говори се, че зад кандидатурата му застава ДПС.

ЦИК ще се произнесе за регистрацията на кандидат-президентската двойка в близките дни, след като бъдат прегледани внесените от инициативния комитет документи. Орешарски беше министър-председател в правителството на БСП и ДПС от 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г.

Орешарски стана премиер на България предсрочното оттегляне на Бойко Борисов при първия му управленски мандат. Управлението му бе съпроводено с най-дългите обществени протести в България, които продължиха повече от година.

Кандидатът за президент от коалиция „Движение 21 – НДСВ“ Татяна Дончева пък изключи ГЕРБ да стигне до балотаж на предстоящите президентски избори. Днес Дончева и кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов се регистрираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) за изборите на 6 ноември, предаде БТА.

„Има няколко кандидати, които ще се борят за балотажа, между които сме ние, вероятно кандидатът на БСП и кандидатът на Патриотичния фронт“, заяви тя на излизане от ЦИК. Според Дончева управляващата партия ГЕРБ има предимства в организацията и във възможността за манипулиране на резултати. „Съдейки по резултата им от местните избори, където те стигнаха 800 000 гласа, смятам, че нямат ресурс да вземат нещо повече сега. Ако някой си мисли, че формалното събиране на числа от парламентарните избори ще го докара до правилен извод за шансовете му, бърка“, смята Дончева.

Кандидат-президентът смята, че до втори тур на президентските избори ще стигне „най-добрият сърфист“, а коалиция „Движение 21 – НДСВ“ има всички шансове, като концентрират вот от всички посоки срещу досегашното статукво в лицето на ГЕРБ.

Блиц, Епицентър

http://epicenter.bg/article/Doncheva-s-prorochestvo–GERB-nyama-da-stigne-do-balotazh-na-izborite/110338/2/48

 

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024