%d1%81%d0%b8%d1%8f%d1%80%d1%82%d0%be768x432

Унгарският външен министър Петер Сиярто нарече покровителствен и арогантен призива на люксембургския си колега Жан Аселборн Унгария да бъде изключена от Европейския съюз заради политиката й към миграцията, заради ограничаването на свободата на словото и на независимостта на съда, цитиран от ДПА.

Според Сиярто Аселборн е „несериозна фигура”.

Унгария да бъде изгонена от ЕС, поискаха в Люксембург

 „Той иска да изключи Унгария от ЕС, но той отдавна се изключи от политиците, които могат да бъдат приети на сериозно”, отбеляза в съобщение унгарският топ дипломат, обвинявайки Аселборн, че „работи неуморно за събаряне на европейската сигурност и култура”.
По-рано днес външният министър на Люксембург заяви, че Унгария трябва временно или дори за постоянно да бъде изгонена от Европейския съюз заради подхода й към бежанците и други казуси. „Всеки, който, като Унгария, изгражда огради срещу бежанците, които бягат от война или който нарушава свободата на свободно изразяване и независимо правосъдие, трябва да бъде изключен временно, или ако е необходимо завинаги, от ЕС”, коментира Аселборн.

Сиярто поясни, че референдумът на 2 октомври ще даде възможност на унгарците да заявят мнението си относно „нелегалните мигранти, квотите на Брюксел и такъв тип фигури като Жан Аселборн”.

Междувременно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че не споделя позицията на колегата си от Люксембург.

Това не е съгласувана позиция в Европа. Мога да разбера, поглеждайки към Унгария, че някои в Европа стават нетърпеливи (…) обаче, не е присъщо за мен да показвам вратата на европейска страна членка”, изтъкна той на пресконференция в Рига.

News.bg

https://news.bg/world/ungariya-opredeli-kato-aroganten-priziva-na-top-diplomat-na-lyuksemburg.html