768x432

Като е за пазене на граници, за ловене на каналджии и тарамбуки полицията я няма никаква; като излезе НАРОДЪТ на протест, тия изпълзяват като лалугери от дупките си!

Десетки жители на Харманли излязоха на протест срещу бежанския лагер в града. Демонстрацията е организирана от ВМРО, „Атака”, НФСБ. В последния момент тя е подкрепена и от БСП, предава кореспондентката на БНР в региона.

Организаторите на протеста искат в бежанския лагер да има по-строг контрол и обитателите му да спазват вечерния час.

Полицейското присъствие в Харманли е засилено. Има и жандармерия.

Преди началото на протеста се събраха около 200 души. Начело на шествието е евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Протестиращите носят плакат с надпис „Вън мигрантите от България”. Протестиращите се събраха пред Културния дом в града. Планирано е шествието да стигне до бежанския център.

Припомняме, че преди седмица в Харманли имаше масов бой, в който участваха около 800 мигранти. Биха се афганистанци и иракчани.

Въпреки че протестът е организиран и подкрепен от политически сили, организаторите са категорични, че той е мирен, граждански, а не политически. Основното искане е бежанският лагер в Харманли да стане от затворен тип. Джамбазки е на мнение, че лагерът трябва да бъде затворен изцяло.

Анна Андреева от Държавната агенция за бежанците коментира, че в момента в бежанския лагер е спокойно. Тя смята, че инцидентът от миналата седмица е случаен, но е бил раздухан прекалено много. Андреева коментира, че в последните години няма регистрирани криминални прояви от търсещи закрила по отношение на български граждани.

Притеснени от гражданския протест, в лагера са пристигнали представители на различни организации. Сред тях има екип на Червения кръст, представители на Хелзинкския комитет, както на УНИЦЕФ. Очаква се в Харманли да пристигнат и хора от групите за подкрепа на бежанците, приятелите на бежанците. На хората в лагера е обяснено, че трябва да останат в предела на центъра.

Пред Нова телевизия жителите се оплакваха, че до късно вечер има музика и мигрантите се бият до смърт.

Шествието е под мотото „Срещу безобразията на мигрантите, незачитащи правилата и законите”.

Ангел Джамбазки обясни, че настояват лагерите да бъдат закрити, а обитателите им върнати в Турция, откъдето са дошли. Той е категоричен, че тези хора не могат и не искат да се впишат в българското общество. Джамбазки призова държавата да завърши оградата по границата с Турция. Той отправи призив и за засилване на контрола. Патриотът настоява за екстрадицията на всички, които нямат основание да са в България.

Нюз БГ

https://news.bg/regions/van-migrantite-ot-balgariya-iskat-protestirashti-v-harmanli.html