Важно

ВЗРИВООПАСНО! Светът е все по-близо до реална война! Москва намекна за скъсване на дипломатическите отношения със САЩ!

ВЗРИВООПАСНО! Светът е все по-близо до реална война! Москва намекна за скъсване на дипломатическите отношения със САЩ!

захарова1013707044

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова намекна за възможно скъсване на дипломатическите отношения със САЩ след изявлението на американския държавен секретар Джон Кери, който обвини Москва във „военни престъпления“ в Сирия.

„Правейки изявления, сравняващи действията на Русия в Сирия с военни престъпления, в Държавния департамент трябва да са наясно, че всичко това може да завърши с един национален референдум сред руснаците с един-единствен въпрос: „Дали пък Външно да не си изключи телефоните?“, написа Захарова на страницата си във Фейсбук.

От Вашингтон побързаха да успокоят топката. Джон Кери не е казвал официлно, че Русия извършва „военни престъпления“ в Сирия, заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

„Той просто изказа личното си искрено мнение, че тези нарушения на международното законодателство трябва да бъдат разследвани, защото потенциално могат да бъдат квалифицирани като военни престъпления“, заяви Кърби. Според него такова разследване трябва да бъде водено „в рамките на ООН и международната общност“.

„Изявлението на Кери е пропаганда. Зад тази терминология стоят много сериозни юридически последствия, и аз мисля, че Кери ги употреби в опит да нагнети ситуацията. Ако става дума за военни престъпления, САЩ трябва да апочнат с Ирак. След това Либия и, разбира се – Йемен. Изключително опасно е да се жонглира с такива понятия, защото зад гърба на американците наистина има военни престъпления“, заяви Мария Захарова в интервю за тв канала „Дождь“.

Сегашният период е „по-опасен” от Студената война. Това пък заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пред германското издание „Билд”, цитиран от „Франс прес”.

Илюзия е да се вярва, че това е старата Студена война. Сегашните времена са различни, по-опасни”, каза той пред вестника.

В същото време германският дипломат и председател на Мюнхенската конференция за сигурност Волфанг Ишингер предупреди пред вестника, че тази опасност никога не е била по-важна в сравнение с последните десетилетия и доверието между Запада и Изтока никога не е било толкова ниско.

САЩ, които прекратиха разговорите с Русия за спиране на огъня в Сирия по-рано тази седмица, вчера обвиниха Москва и Дамаск във военни престъпления.

Кери призова Москва и Дамаск да бъдат разследвани за военни престъпления

Кери призова Москва и Дамаск да бъдат разследвани за военни престъпления

Отношенията между двете велики сили все повече се влошават след провала на изтраялото едва седмица примирие, чиито инициатори станаха те през септември.

Днес се очаква Съветът за сигурност на ООН да разгледа два текста, насочени към спиране на огъня в Алепо, обстрелван без прекъсване от сили на Дамаск и от руските му съюзници. За пет години войната в Сирия взе над 300 000 жертви, напомня агенция Франс прес.

Русия също внесе в Съвет за сигурност на ООН алтернативен проект за резолюция за Сирия, който ще бъде разгледан в събота (8 октомври) след другия текст, подготвен от Франция и касаещ ситуацията в Алепо, съобщи ТАСС.

Руският вариант изразява подкрепа на инициативата на специалния посланик на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура за извеждане на бойците от “Джебхат ан-Нусра” от източната част на Алепо.

В руския проект за резолюция, чието копие ТАСС е успяла да получи, се изразява поддръжка на предложението на специалния посланик на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура за извеждане на бойците от терористичната организация “Джебхат ан-Нусра“ (забранена в Русия) от източен Алепо. В документа се съдържа молба до Генералния секретар на организацията Бан Ки Мун “да представи на Съвета за сигурност детайлен план за реализация на тази инициатива“, в сътрудничество със заинтересованите страни с цел одобрение“ от Съвета.

Предложеният от РФ текст призовава всички страни да изпълняват руско-американските договорености за Сирия от 9 септември. Те се отнасят до   прекратяване на бойните действия и създаване на условия за оказване на хуманитарна помощ на населението.

Внесеният по-рано от Франция проект за документ предвижда забрана на полетите на военната авиация над Алепо и съдържа призив за съблюдаване на режима за прекратяване на огъна в Сирия. При неподчинение на резолюцията се допуска въвеждане на мерки против страните в конфликта.

Превод и редакция: Епицентър

Нюз БГ, Dir.bg, Руски дневник

http://epicenter.bg/article/Naprezhenieto-raste–Moskva-namekna-za-skasvane-na-diplomaticheskite-otnosheniya-sas-SASht-/111130/7/97

 

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022