Политика

Генералът с лекота размаза Мамата! Местан се завтече да я спасява! Какво казаха за армията, Крим, санкциите срещу Русия (обзор)

Генералът с лекота размаза Мамата! Местан се завтече да я спасява! Какво казаха за армията, Крим, санкциите срещу Русия (обзор)

%d1%86%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b21476940300-sfdbhlmsfbg
След открития спор между фаворитите за президентския пост – ген. Радев и Цецка Цачева, двамата кандидати имаха право на финални думи и обръщение към българския народ. Те обясниха още веднъж за какво ще работят.
„Хората трябва да гласуват за мен, за да продължи България да е фактор на стабилност и сигурност, да продължим евроатлатническото развитие на държавата ни, за да имаме модерно образование, за единство и справедливост, за продължаване на реформата в съдебната система. Целият ми съзнателен живот е в подчинение на принципа за работа за народа“, призна Цачева.

„България очаква промяна. Трябва да имаме самостоятелен и действащ глава, трябва да бъде лидер, да може да взима отговорни решения в трудна обстановка. Думите и делата ни са обезпечени с най-висока гаранция, защото в моята професия излизаме в небето и не знаем дали ще се върнем“, пък заяви Радев.

Двамата кандидати за президентския пост изпълниха обещанието си от началото на дебата. Припомняме, че те заявиха, че си подали ръка извън студиото, но сега решиха да го направят и в ефир.
––––––––

Искри в ефир: Цачева и Радев се изпокараха за границата и бежанците! Генералът захапа и Борисов
Не бива да се нагнетява ситуацията и да се провокира тревога сред гражданите на България, заяви кандидатът за президент от ГЕРБ

Кандидатите за пети президент на България Цецка Цачева и Румен Радев за първи път се сблъскаха един срещу друг в телевизионен предизборен дебат в ефира на bTV.
Като свои приоритети, Цачева посочи, че държавният глава трябва да се интересува от националния интерес. „Той е, че трябва да има сигурна държава. България има само ползи от тези външни съюзи. Българското общество има нужда от справедливост. С диалогичност, с мостове между граждани и институции.

От своя страна Радев посочи, че промяната е неизбежна.“Президентът трябва да обединява, не да разделя. Първият ми приоритет е сигурността. Тя започва от границата и завършва в дома на всеки човек“, каза ген. Радев.

Водещият обясни, че има три кръга, по които ще се говори – Вътрешна сигурност, външна политика и безопасност на гражданите. Двамата уточниха, че за първи път са се срещнали на живо, а Хекимян посочи, че това е добър повод да добият впечатления един за друг.

Битката ще бъде за интереса на България и българските граждани. Външната политика, която бих водила още бъде активна и балансирана, отстояваща националния интерес.Това заяви Цецка Цачева в първия телевизионен дебат между двамата фаворити за президентския пост.

„Моята битка е за доверието на всички гражданите и за благото на България“, пък заяви Радев. Той добави, че обективната журналистика налага да има проверка на информацията „Вие обаче явно не сте направили достатъчно. Всичко е изрядно с медиините ми пакети. Има списък на целия инициативен комитет, който е публикуван. Има щаб и комитет, всичко е изрядно“, каза той.

„Кампанията на ГЕРБ винаги е водена само в рамките на субсидията, която получава партията – икономично. Разчитаме на гражданите, популярни сме имаме позиции във всички населени места. Финансите са ни прозрачни“, каза Цачева.

„В момента се намират средства, те обаче няма да прехвърлят лимита, наложен от закона“, каза пък Радев.

Първата тема, по която двамата дебатираха бе националната сигурност.

„Не бива да се правят компромиси с нея. Охраната на границата изисква и отговорност спрямо европейските граждани“, заяви Цачева.

„Не трябва да се прави компромис с подготовката на всички хора, които са в системата, с функцията ролята и задачите“,каза опонентът й.

„Вие кога разбрахте, че има проблеми с въоръжените сили на България“, запита Цачева опонента си.

„Отдавна знам и отдавна се боря“, отвърна той.

„А по времето на кабинета Орешарски с министър Ангел Найденов?, върна му Цачева.

„Тогава бяха наказани двама достойни генерали, заради това, че оградата била скъпа. Тогава имаше скандали, а сегашната цена на оградата е много по-висока, но се мълчи“, каза Радев.

„Ние разчитаме на европейската солидарност и служба за гранична храна. Активната външна политика води нашата държава. Фактът, че 160 млн. евро вече са тук за техническо оборудване и за стимулиране на границите. България надеждно охранява границата си. Гаранцията и соигурността на бг граждани, ще получава такива ресурси, каквито са необходими“, каза Цачева

„Това, че има европейска помощ е ясно, това, че премиерът организира фотосесии на границата с други лидери е ясно. Миналата седмица имаме 50 ръст на заловени и нахлули мигранти. Повечето са хванати на сръбската граница, това говори, че не се охраняваме добре, това ще ви го каже и мигрант хванат на „Лъвов мост“, отсече Радев.

Цачева не се съгласи, според нея страната ни достатъчно добре се пази от бежанците, които се мъчат да влязат при нас нелегално. „Не сме цел и крайна дестинация. След подписването на 18 март тази година на споразумение, средно на ден към този момент влизат по 81 граждани След цитирането на статистика тя заяви, че броят на нахлулите бежанци намалява“, каза тя.

Радев не се съгласи. „Огромният проблем е, че процъфтява каналджийството в България. То генерира огромни пари, което допринася за развитието на престъпността са нахлуването на мигрантите. За да го променя това, бих свикал консултативен съвет, където да се преценят рисковете и да се вземат адекватни мерки. Срамно е, че не пресичаме каналджийството.

„Всички институции вече имат действия в тази посока. Свикването на такъв съвет е когато има остра и реална заплаха за страната. Не бива да се нагнетява ситуацията и да се провокира тревога сред гражданите на България. Институциите са на мястото си и работят. Използваме европейската солидарност“, каза убедено кандидатката на ГЕРБ.
–––––––-

Кандидатите за президент от ГЕРБ и БСП се разминаха във външната ни политика към Турция и охраната на българското небе.
Цачева и Радев не бяха на една позиция и за връщането на бежанци в южната ни съседка

Цецка Цачева и Румен Радев за първи път се сблъскаха в телевизионен дебат. Част от дискусията по проблемите във външната политика бе и позицията на България спрямо Турция, ЕС и бежанците.
Първото разминаване бе по темата за връщането на гюленистите в Турция.

„Не са спазени условията, критериите и аз подкрепям такава позиция на европейските власти, посочи Цачева в ефира ба bTV. Преди всичко Националния интерес или хората. По думите на Цачева върховенството на закона не позволява това да бъде разделено.

Според думите на Радев проблемът е, че България продължава да губи суверенитет. „Вижте как реагират другите държава. Никой не бърза да върне хора, чиято съдба не е известна. Това ме навежда на мисълта, че има някаква зависимост от Ердоган”, посочи той..

Цачева обаче контрира като директно попита Радев дали подкрепя диалога, който се води с Турция. Според кандидата на БСП ние се движим в правилен път.

„Трябва да има консолидирана политика, но не трябва да се забравя, че България има ангажименти в ЕС и НАТО. Едно много трудно, много спорно споразумение бе подписано с Турция, посочи Цачева.

По думите на Радев обаче ролята на премиера Борисов като совалка между ЕС и Турция е била обезсмислена.

„Не може да има компромиси за различните държави, те са различни и никога представител на Българска държава не е работил за това”, каза Цачева

Борисов предложи за част от турските граждани да има такова пътуване. Няма значение какви са „, уточни Радев на възражението на Цачева, че това е плюс за бизнеса.

Двамата говориха и по темата кой трябва да охранява българското небе, като мненията им се различаваха.
Пръв започна Радев. „Разбира се, че може и трябва ние да пазим. Наши летци и срещу заплашване”. Каза той. Според кандидат-президентът на ГЕРБ обаче може да използваме и помощ. „Модерна армия, наша армия, която в синхрон с партньорките служби от НАТО. А защо не да мислим за обща европейска армия”, каза тя.
–––––––––
Радев и Цачева единни, че трябва да се преразгледат санкциите срещу Русия, но за Крим се разминаха
Няма проблем, ако жена застане начело на България, заяви кавалерски кандидатът на БСП

Няма проблем, ако жена застане начело на България. Съветвам я, ако тя спечели, да бъде начело не само на българската армия, а и на въоръжените сили. Това заяви ген. Румен Радев в ефира на bTV в първия телевизионен дебат между него и Цецка Цачева.
„Имал съм жена командир, но в САЩ. В момента обаче нямаме икономически ресурси да върнем наборната служба, но според мен, трябва да има силно военно начално обучение“, призна той.

Цачева отвърна, че ще бъде точно такава и, ако се наложи, би поискала съвет дори и от него по време на управлението си.

„Отстоявам българския интерес и подхождам дипломатично към всичко. Когато е необходимо обаче бих била и по-настъпателна“, заяви кандидатът от ГЕРБ.

„Според мен бъдещият президент не трябва да е ястреб, а дипломат“, пък отсече опонентът й.

„Нека да е ясно. България е член на ЕС и НАТО и тук друга алтернатива няма. Това не значи, че трябва да си създаваме врагове. Еврофилията не е русофобия. Нека вземем за пример „Южен поток“ и „Турски поток“. Това е икономическата цена на русофобията. България не трябва да преразгледа участието си в НАТО, а начина на участието си. Искам да ни видя много по-силни и действащи. Нека да имаме високи бойни способности с активна политика“, каза Радев.

„Безспорно ни трябва активна и балансирана външна политика. Участието ни в НАТО трябва да продължи, а президентът трябва да бъде гарант за модернизирането на военните сили. Категорично сме направили европейския си избор, защото ползваме солидарността на нашите партньори. В рамките на тази кампания сякаш има противодействие, че се чуват гласове за друга ориентация на страната. По никакъв начин не бих го допуснала това. Икономическите санкции срещу Русия трябва да бъдат преразгледани“, това заяви Цачева.

„Искам да поздравя госпожа Цачева за тази позиция. Ние трябва да преследваме нашите интереси. Трябва да обединяваме усилията си, защото в края на краищата страда българския бизнес и всички ние. Не мога сам да отменя санкциите, това става с активна и последователна външна политика“, призна той.

„Над Крим се вее руският флаг. Бъдещето му зависи от самоопределението на народа на полуострова.“Това заяви ген. Радев на въпроса към коя страна принадлежи Крим. Цачева обаче беше на коренно различно мнение. „За мен Крим е в Украйна. Направеното бе в груби нарушения на правила и договори.“

„Ние сме страна, съседка на Турция. Като държава членка на ЕС, ние сме част от общото решение на съюза“, каза Цачева.

„Не преимам Местан да е посредникът между Турция и България. Трябва да внимаваме какво става там, въпреки че имаме добри отношения с тях. Турция трябва да изпълни всички условия за визи“, смята Радев.

„Задълженията на двете страни са ясно разписани. Съгласна съм, че когато Турция изпълни критериите за падането на визовия режим, това може да се случи“, сподели кандидатката на ГЕРБ.
––––––––
Миналото изпокара Цачева и Радев, двамата признаха дали се срамуват от него
Част от дискусията бе и за промените в Избирателния кодекс, президента Плевнелиев и миналото им

Цецка Цачева и Румен Радев за първи път се сблъскаха в телевизионен дебат в bTV. Част от дискусията бе и за промените в Избирателния кодекс, президента Плевнелиев и миналото им.
На въпрос на водещия дали трябва да има президентска република и двамата изказаха отрицателно мнение. Генерал Радев каза твърдо против, докато Цачева заяви, че ще положи клетва към българската Конституция, а тя гласи, че сме парламентарна република.

Що се отнася до промените в последния момент за Изборния кодекс, Радев заяви, че не е съгласен и че е против методиката за квадратчето „не подкрепям никого”.

„Като юрист никога не съм подкрепяла промени в последния момент, но когато става въпрос за избора на българските граждани, аз приемам промените, макар и в последния момент за съжаление. Всички български граждани независимо къде живеят трябва да имат равни права”, каза от своя страна Цачева.
Дали се нарушава Конституцията компетентен е конституционният съд. Това беше огорчение за всички граждани, които са извън страната, уточни Цачева и припомни, че е прекъснала обиколката си на страната, за да има решение по проблема.

„Аз ви поздравявам за тези усилия и те са в правилната посока. Аз поддържам връзки със студенти във Великобритания и те са недоволни , но поздравления, че се взеха мерки”, каза кандидатът на БСП. От своя страна пък Цачева изказа разочарование от думите на Радев и каза, че има приятели и близки и на сина ?, които са в чужбина и тази ситуация вероятно е само в обединеното кралство.

Относно референдума Радев каза, че ще гласува, а за задължителното гласуване той посочи, че всеки български гражданин трябва да има право да гласува. Цачева също каза, че ще участва в референдума, но още не е решила как. „Има време до края на кампанията чакам да ме убедят в едната или в другата посока”, заяви тя.

Ето и какво казаха кандидатите по темата дали се виждат като обединител на нацията
„Щом съм тук, значи имам тази амбиция. За мен не са важни партиите, за мен са важни всички български граждани”, посочи Радев, а Цачева каза, че ще разчита на гласовете на всички български граждани и за разлика от г-н Радев ще работя с всички партии.

„Това, че има различия, не означава, че няма да има положително решение”, уточни тя.
В думите ? обаче Радев заподозря конспирация. „Не влизам в задкулисни договорки, за да печеля гласове”, каза той.
Що се отнася до Плевнелиев и оценка на неговия мандат, Цачева заяви.
„Плевнелиев се справи добре с двете служебни правителства, историята ще каже дали е добре”, а Радев допълни „Ще допълня само, че г-н Плевнелиев взе правилното си решение и се оттегли”.

За финал имаше и кратко блиц интервю
Срамувате ли се от нещо в миналото си?
Радев: Напротив гордея се с него
Цачева: Не се срамувам

Хекимян обаче я захапа за членството и в БКП. „Не се срамувам и не се гордея”, каза тя и заяви „Който на 20 години не е бил, няма сърце, ако на 40 продължаваш да си социалист – нямаш мозък”. Това ? изречение обаче беше прочетено от Радев като разделение на българските граждани. Кандидатът на ГЕРБ обаче обясни, че това е било в шеговит тон, но Радев ? предложи да не се шегува с българските граждани.

Малко по-късно след дебата стана известно, че лидерът на антибългарската партия ДОСТ Лютфи Местан е призовал да се гласува за кандидатката на ГЕРБ.

Той обясни, че нито един от кандидатите не покривал високите изисквания на ДОСТ. А те са ясна евроатлантическа насоченост, президентът да е убеден евроатлантик и ясно да каже, че „Русия трябва да се оттегли от Крим, а след това санкциите срещу Русия да паднат“.
Така по принципа на изключването нямало как ДОСТ да подкрепи левите кандидати. Независимите пък било несериозно да бъдат подкрепени. Местан и хората му били респектирани от Трайчо Трайков, но не могат да го подкрепят, защото партията му носела вината за вкарването на крайните националисти във властта.

Лютви Местан обясни, че дава непоискана подкрепа и не е водил разговори нито с Цачева, нито с Бойко Борисов.

В същото време той каза и че подкрепата му е кредит на доверие към Цачева. Едно от нещата, което Местан очаква от нея, е подкрепа за сериозни промени в Конституцията.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2016/10/20/po-principa-na-izkliuchvaneto-mestan-izbra-cecka-cacheva.319284

Блиц, ПАН БГ

http://www.pan.bg/view_article-49-356022-GENRUMEN-RADEV-GOLEMIYAT-POBEDITEL-OT-DEBATA-S-CAChEVA-SRAZI-YA-S-FAKTI-PO.html

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024