Важно

Извънредно! Москва няма да стои безучастна, ако САЩ реши да нанася удари по летищата в Сирия!

Извънредно! Москва няма да стои безучастна, ако САЩ реши да нанася удари по летищата в Сирия!

лавров491

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му има капацитета да защити военните си активи в Сирия, ако САЩ реши да нанася удари по летища в Сирия, предава Ройтерс.

Лавров научил, че нанасянето на т.нар. „килимни“ бомбардировки, засягащи голяма площ, са една от опциите, разглеждани във Вашингтон.

„Това е много опасна игра като се има предвид, че Русия, която е в Сирия по покана на легитимното правителство на тази страна и има две бази там, има системи за въздушна отбрана, за да защитава военните си активи“, казва министърът.

По думите му обаче американският президент Барак Обама не би одобрил подобно решение.

„Москва много дълго проявяваше „стратегическо търпение“ по отношение на действията на Вашингтон, но сега в отношенията между РФ и САЩ настъпиха коренни промени“, заяви още Сергей Лавров, цитиран от РИА „Новости“ в неделя (9 октомври).

„Това, според мен, е факт“, заяви Лавров в интервю за „Первый канал“, в отговор на молба да коментира думите си, че в руско-американските отношения са настъпили коренни промени.

„Ние, честно казано, проявявахме много дълго това, което американците наричат „стратегическо търпение“, защото влошаването на нашите отношения започна в едностранен порядък от страна на американците дълго преди Украйна. Ние сме говорили за това“, добави министърът.

Лавров посочи причината за срива на договореностите между Русия и САЩ за Сирия – „Вашингтон избра абстрактна причина за този срив, но в Русия сме свикнали на това и продължаваме да работим“.

„Именно поради факта, че те (САЩ-ред.) не изпълниха своите задължения за оттегляне на опозицията, видимо са решили да не „хлопнат вратата“, но да обявят преустановяване на изпълнението на тези договорености. Дали им се е получило не знам, но се опитаха така да го отиграят“, каза Лавров в интервюто си за „Первый канал“.

Според думите му, това „не е станало заради нещо конкретно: задължиха се да изведат опозицията на половин километър, правителствените войски се отдръпнаха, а опозицията се опита да заеме изоставените от сирийската армия позиции“.

„Причината за срива на договореностите съвсем не е конкретна, а абстрактна: уж, че Русия не иска да спре бойните действия, от които страдат цивилни граждани. Ние сме свикнали с това и продължаваме да работим“, каза Лавров.

Руски дневник, Ройтерс, Нюз БГ

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022