СВЯТ

Извънредно! НАТО и Русия трупат войски и крилати ракети в Балтийския регион, напрежението расте с часове!!

Извънредно! НАТО и Русия трупат войски и крилати ракети в Балтийския регион, напрежението расте с часове!!

%d0%be%d0%b3%d1%8a%d0%bd1477491450-20110413yfabkmhcba
Русия засилва Балтийския си флот в Калининград с два малки кораба „Буян-М“, снабдени с крилати ракети „Калибър“, съобщава в. „Известия“, цитиран от БТА.
Скоро в състава на балтийската групировка ще влезе и ракетна бригада за брегова охрана, въоръжена с комплекси „Бастион“ и „Балт“.

Експерти сочат, че разполагането на тези системи ще позволи да се усили защитата на Калининград и ще стане „достоен отговор“ на нарастването на военното присъствие на НАТО в балтийските републики.

Съобщението не е официално потвърдено, но то ще вдигне напрежението в балтийския регион, което вече се повиши след анексирането на Крим от Москва през 2014 г., отбелязва Ройтерс. Агенцията прогнозира безпокойство в Полша и Литва, които имат общи сухоземни граници с Калининград.

НАТО се подготвя да разположи 4000 войници по руските граници. Това е най-мащабното подобно действие след времето на Студената война, съобщи в. „Индипендънт“ (Independent). Тъй като не се вижда краят на сегашните спорове между Москва и Запада, военният съюз днес влезе във връзка със съюзници, за да попита за ангажименти за изпращане на сили в балтийските държави и източна Полша от началото на следващата година, уточнява БГНЕС.
Според плана четири бойни групи ще бъдат разположени в Полша, Литва, Латвия и Естония, като силите ще варират – от бронирана пехота до безпилотни самолети. САЩ, Германия, Канада и Великобритания ще оглавяват групите, а НАТО търси подкрепа и от други свои членове като Франция, Италия и Дания.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че действията на пакта ще бъдат „ясно доказателство за нашите трансатлантически задължения. Стратегията е част от създаване на ново възпиране, което в крайна сметка може да се комбинира с противоракетната отбрана, въздушни патрули и защита срещу кибератаки.

Въпреки това съюзът все още се бори за подобни действия в региона на Черно море, което турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се превръща в „руско езеро“ заради военното присъствие на Москва там. Поради тази причина се очаква скоро Румъния, България и Турция да излязат с план за увеличаване на военноморските и военновъздушни патрули в района. Част от плана е и разполагане на многонационална бригада на НАТО в Румъния.
„Известия“ пък цитира неназован военен източник, според който двата кораба „Зельоний дол“ и „Серпухов“, вече са потеглили от Черно море.

Крилатите ракети „Калибър“ с обсег от 1500 км са способни да носят и ядрени бойни глави.

От друга страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че НАТО обсъжда с Русия нейната инициатива за задължително включване на транспондерите на военните самолети на всички страни над Балтийско море.

Транспондерите са устройства за автоматична идентификация на самолетите и се смята, че поддържането им активни допринася за избягване на недоразумения при полетите.

„Ние вече предоставихме на руската страна отговора на предложенията, предадени ни през юли“ (на заседанието на Съвета НАТО-Русия), добави Столтенберг, цитиран от БТА.

Той участва в започналата днес в Брюксел срещата на министрите на отбраната от НАТО.

През август руското министерство на отбраната се обърна с инициатива за провеждане на консултации за сигурността в Балтийския регион към Естония, Латвия, Литва, Финландия, Швеция и Полша.

СВЯТ

More in СВЯТ

ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024