%d0%b1%d0%b0%d0%b7%d0%b8768x432

Заместник-председателят на парламентарния комитет по международни въпроси на руската Държавна дума Алексей Чепа заяви, че Русия трябва да си върне военните бази, използвани от Съветския съюз в Латинска Америка, Азия и Африка, предаде ТАСС. Преди него същата позиция изрази и заместник-министъра на отбраната Николай Панкин.

Русия да възстанови на първо време военните си бази във Виетнам и Куба. Това пък предложи зам. председателят на групата на „Справедлива Русия“ в Държавната дума Олег Нилов.

Това става в контекста на евентуалната ратификация днес на споразумение със Сирия за безсрочно разполагане на руската авиогрупа в Сирия.

„Щом това се налага, смятам, че такива бази трябва да бъдат възстановени и в Куба, и Виетнам. Щом не искат да говорят с нас на езика на дипломацията, ние ще се борим със заплахите за мира. Това се отнася преди всичко за тази неофашистка организация под името „Ислямска държава“ и всички, които я подкрепят“, коментира руският депутат.

В същото време заместник-министърът на отбраната Николай Панков заяви в Държавната дума, че Министерството на отбраната на Русия разглежда възможността за връщане на военни бази в страни, където е имало руски бази по времето на Съветския съюз, цитиран от ТАСС.

Ангажирани сме и разглеждаме този въпрос, отговори той на въпрос дали ведомството планира да открие бази в страни като Виетнам и Куба.

По-рано военният министър Сергей Шойгу обяви, че Русия планира да поддържа военни бази в чужбина, конкретно в Киргизия, Таджикистан и Армения.

През лятото на 2014 година руския лидер Владимир Путин изтъкна, че Москва няма планове за възстановяване на базите в Куба. Оттогава досега обаче обстановката в света се промени коренно и очевидно плановете на Русия са вече са други.

Днес Държавната дума ще разгледа въпроса за ратификация на споразумение за безсрочно разполагане на руски авиационни групи на територията на Сирия. Документът беше подписан на 26 август 2015 година в Дамаск, а на 9 август 2016 година Путин го внесе в долната камара за разглеждане.

Заместник-председателят на Комисията за международни отношения към Думата Алексей Чепа се обяви за възстановяване на военните бази на Русия в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/rusiya-obmislya-da-vazstanovi-bazite-si-v-kuba-i-vietnam.html