Европа

Мигрантите от Кале превземат Париж! ЕС отказва помощ на Гърция за бежанците заради „нестабилна ситуация със сигурността“!

Мигрантите от Кале превземат Париж! ЕС отказва помощ на Гърция за бежанците заради „нестабилна ситуация със сигурността“!

828683

Хиляди мигранти от вече затворения лагер в севернофренския град Кале са намерили нови обиталища по улиците на Париж през последните дни, предава БНР.
Вчера френските власти обявиха евакуацията на лагера за приключила. Правозащитници обаче предупреждаваха, че много от мигрантите са напуснали т.нар. „Джунгла“ предварително.

Транзитният център за мигрантите в Кале е закрит, разчистването на терена е започнало и според областната префектура до понеделник вечер бившият лагер ще бъде напълно заличен. И все пак стотици мигранти са прекарали миналата нощ в района – в още неразрушената част на лагера или направо под открито небе. Според хуманитарни асоциации повечето изпаднали от процедурата по преместването са непълнолетни, изостаналата група непрекъснато нараства, предимно с младежи. Някои твърдят, че в автобусите не е имало място за тях. Стотици се надяват да отидат при свои роднини във Великобритания, други търсят подслон във Франция.

През последните дни около 6000 мигранти бяха настанени в приемни центрове из страната, но според асоциациите поне 2-3000 души са напуснали „Джунглата“ в Кале преди евакуацията, най-вече в посока Париж. За няколко дни импровизираните лагери в североизточната част на столицата преляха от нови обитатели. Опашките пред пунктовете за безплатна храна растат. Расте и безпокойството от нова хигиенна и хуманитарна криза, както споделят жителите на района.
Париж не беше включен в регионите, приели мигрантите от Кале, тъй като столичните центрове за бежанци отдавна са препълнени. Строящият се нов център в северния край на града ще може да подслони най-много 600 души.

Междувременно стана ясно, че страните-членки от ЕС отказват да изпратят в Гърция свои експерти, които да помагат при разглеждането на документите за бежански статут на хилядите мигранти, пристигнали в страната, предаде БНТ. Оказването на експертна помощ на Гърция беше договорено през март по време на преговорите за споразумението между ЕС и Турция.

Страните от ЕС се оправдават, че на гръцките островите, където се намират над 15 000 бежанци, ситуацията със сигурността е „изключително нестабилна“, става ясно от документ на Европейския съвет, цитиран от БНТ.

Това можело да доведе до „проблеми за персонала на националната служба по въпросите на убежището, на европейските агенции, както и на неправителствените организации“. ЕС иска Гърция със съдействието на еврослужители да проверява молбите на мигрантите за бежански статут още на островите и да отпраща обратно в Турция тези, които са получили отказ.

Процедурата обаче е в застой, тъй като гръцките власти нямат капацитет да обработват документите на всички бежанци. На остров Лесбос, например, 9 служители се занимават с решенията по молбите на 6000 бежанци. В резултат на емоционален срив единият от тях дори бил настанен в болница.

СЕГА

http://www.segabg.com/

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024