Политика

Митов защити Ердоган от Лондон: Той не е споменавал Варна и Кърджали, нито е говорил за референдуми!

Митов защити Ердоган от Лондон: Той не е споменавал Варна и Кърджали, нито е говорил за референдуми!

655-402-daniel-mitov

„Имената на българските градове Варна и Кърджали не присъстват в речта на турския президент Ердоган, която предизвика противоречиви реакции“. Това заяви външният ни министър Даниел Митов по време на посещението си в Лондон, предаде кореспондентът на БНТ в британската столица.

Митов допълни, че при това положение не вижда причина за официална реакция от страна на българското външно министерство.

„Знаете, че когато се изискват официални реакции от българските или които и да е институции, трябва да бъде проучено много внимателно какво е казано“, обясни Даниел Митов. „В първия такъв случай – при откриването на учебната година в град Ризе, българското външно министерство направи много детайлно проучване дума по дума на казаното от президента Ердоган. Там по никакъв начин не намерихме повод за официални реакции и аз изразих това си мнение по медиите, беше отразено широко“, коментира външният министър.

„Това, което казах е, че не се споменават никакви референдуми, град Варна не се споменава. Емоционалната привързаност на турския президент към негови сънародници из целия свят, а се споменават много държави и границите на широтата на неговото сърце, не могат да бъдат повод за официална реакция на българското правителство. Във всеки един момент, когато има изказвания – притеснителни или които биват смятани за притеснителни, ние сме готови да реагираме и с официална позиция, ако това се налага с оглед на казаното“, коментира Даниел Митов.

Речите на турския президент през последните дни, в които той според информационни агенции споменава български градове, предизвикаха бурна реакция в социалните мрежи.

Припомняме – преди 2 дни в Бурса на официална церемония Ердоган заяви: Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали? Как да приемем, че не са свързани Газиантеп и Алепо, Мардин и Асеки, Сиирт и Мосул? Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие?
Ердоган постави три важни акцента – за дебат за връщането на смъртното наказание, за опазването на културно-историческото наследство в бившата Османска империя и за необходимостта от нов подход към изучаването на историята на Турция. За пореден път, сега на официална церемония в Бурса, Ердоган изрази готовност да подкрепи закон за връщането на смъртното наказание, ако такъв бъде приет в парламента. „В момента, в който парламентът излезе с решение и то ми бъде представено, аз незабавно ще го подкрепя. Защото държавата може да помилва престъпления, извършени срещу нея самата.

Политика

More in Политика

ezgif-3-228be48fba

Изтече таен запис №3 на Кирил Петков: Даваме Горанов на „Магнитски“… АУДИО

май 21, 2024
пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024