Политика

Радост вкъщи! Договорих ви да пътувате без визи за Канада, не питайте срещу какво! Подписвам СЕТА, само Валония пречи все още!

Радост вкъщи! Договорих ви да пътувате без визи за Канада, не питайте срещу какво! Подписвам СЕТА, само Валония пречи все още!

%d0%b1%d0%b0%d1%86%d0%b55e_ta5o9k
България и Румъния ще подкрепят договора ЕС-Канада, след като са получили писмени уверения, че до края на 2017 г. ще отпаднат визите за Канада. Това съобщи Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, цитиран от БТА.
Борисов не посочи обаче КАКВА Е ЦЕНАТА на подкрепата за това споразумение – от какво се лишаваме, какво предоставяме на Канада, респ. САЩ, за едното падане на визите.
Двете страни са обвързали сключването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между ЕС и Канада с падането на визите за българи и румънци.
Цяла нощ работихме Европейската комисия и ние, заедно с румънския президент получихме надлежни писмени потвърждения ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани, уточни Борисов.
С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС, добави Борисов.
От 1 май 2017 г. Канада ще се откаже от визите за румънците, които вече са получавали виза по-рано, и от 1 декември 2017 г. визите ще бъдат премахнати за всички, каза в Брюксел румънският президент Клаус Йоханис.
Попитан за действията на властите в белгийската провинция Валония, които остават единствената пречка пред сключването на споразумението, Борисов посочи, че това е опасно.
Вече стават прецедент и опасни в Европа, защото така стана за Шенген – една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС.
Силата на ЕС е в единството, посочи Борисов.
Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна – скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи, добави той.

Dir.bg

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024