СВЯТ

Русия непреклонна – громи терористи в Алепо! Оланд плаши Путин с „наказателен съд“, но винаги бил готов за среща с него!

Русия непреклонна – громи терористи в Алепо! Оланд плаши Путин с „наказателен съд“, но винаги бил готов за среща с него!

%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%befbimg-php
Руски самолети бомбардират контролираните от бунтовниците източни райони на Алепо след няколко дни относително спокойствие, предаде Ройтерс.
Агенцията се позовава на базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

Ударите са предимно по квартал Бустан ал-Каср в северния сирийски град, е съобщил за Ройтерс член на местната бунтовническа група „Фастаким”.

„Подновиха бомбардировките и те са силни”, е казал той.

От СЦНЧП твърдят, че поне 8 души са загинали в кварталите Бустан и Фардус. Тези жертви са цивилни според съобщение на АФП, която предава и за две загинали деца.

Сирийското правителство е обявило, че бунтовниците, обкръжени в Алепо, могат да напуснат заедно със семействата си, ако сложат оръжие. Но опозицията твърди, че това предложение е измама.

Президентът Башар Асад се стреми към пълно завземане на Алепо, добавя Ройтерс. Това беше най-големият град в Сирия преди продължаващата пет и половина години гражданска война, и отдавна е поделен между правителството и въоръжената опозиция.

В южния град Дераа, контролът над който също е поделен, днес бунтовници са обстрелвали с оръдия училище. Убити са не по-малко от пет души включително деца, съобщават СЦНЧП и правителствени медии.

Руският президент Владимир Путин отложи планираното си посещение във Франция следващата седмица, след като от Елисейския дворец настояха той да проведе разговори с Франсоа Оланд за Сирия, твърдят френски официални представители, цитирани от световните агенции, съобщи БГНЕС.
Президентството в Париж е заявило на Кремъл, че единственото събитие, което Оланд иска да посети заедно с Путин по време на визитата му, е „работна среща“ върху Сирия. В отговор от руската страна са посочили, че „искат да отложат визитата“, допълват от Елисейския дворец.
По-рано в интервю за телевизия TMC Оланд посочи, че си задава въпроса за целесъобразността на среща с Путин. „Питам се дали срещата ще бъде полезна? Може ли да постигне той (Путин – бел. ред.) прекратяване на това, което върши със сирийски режим, тоест, да подкрепя авиацията на режима, която хвърля бомби срещу населението на Алепо? Аз ще му кажа, че това е недопустимо и вреди на имиджа на Русия“, заяви президентът. Според него събитията в Алепо могат да бъдат квалифицирани като военно престъпление. „И онези, които извършват подобни действия, трябва да понесат отговорността, дори пред Международния наказателен съд“, каза тогава френският лидер.
Въпреки заплахата за наказателен съд обаче, Оланд все пак заяви: „Готов съм да се срещна с Путин по всяко време. Франция има важни споразумения с Русия за Сирия. Но диалогът трябва да е открит”, каза Оланд по време на изказването си пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

„Работата е там, че бяха планирани няколко мероприятия, свързани с откриването на руския културно-духовен център, с провеждане на изложби. За съжаление, тези мероприятия отпаднаха от програмата и затова президентът реши да отмени посещението.  От самото начало Путин заяви, че е готов да посети Париж във време, удобно за президента Оланд. Затова ние ще чакаме кога ще дойде това удобно за Оланд време и президентът отново ще разгледа възможността за такава визита в случай, че такъв въпрос бъде поставен на дневен ред”, обясни Песков.

Блиц, Дир БГ

СВЯТ

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024