Важно

Русия скочи срещу прехвърлянето на терористи от Мосул в Сирия! Коридорът им е осигурен от САЩ и Саудитска Арабия!

Русия скочи срещу прехвърлянето на терористи от Мосул в Сирия! Коридорът им е осигурен от САЩ и Саудитска Арабия!

лавров491

Русия ще предприеме военни мерки в случай на прехвърляне на терористи от „Ислямска държава“ от Мосул в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Коридорът за отстъпление, който остава, създава рискове, че „Ислямска държава“ ще се оттегли от Ирак и Мосул в Сирия“, заяви Лавров.

„Ние, разбира се, ще оценим ситуацията и ще вземаме решения, както от политически, така и от военен характер, ако това се случи, ако в Сирия, където нашите части работят по молба на законното правителство, се появят допълнителни контингенти на „Ислямска държава“, добави той. „Русия се надява, че участниците в операцията в Мосул ще отчетат възможното число бежанци от града“, заяви Лавров.

„По някои оценки броят на бежанците може да бъде в широк диапазон – от 200 до 900 хил. души. Нито в Ирак, ни в съседна Сирия, нито в другите съседни държави няма адекватни възможности за прием на такова количество бежанци“, посочи той.

„Надявам се, че всичко това е отчетено от тези, които са подготвяли операцията. В момента не са малко въпросите“, смята министърът.

Сирийската армия също заяви, че САЩ и Саудитска Арабия предоставят безопасен коридор за извеждане на терористите от Мосул в посока Сирия.

Наступление правительственных сил на Мосул в Ираке. 17 октября 2016

След началото на операцията в Мосул от обсадения град са избягали огромен брой терористи, заяви Главното командване на сирийската армия.

 

«Започна да се изяснява планът на покровителите на международния тероризъм, в авангарда на който стоят САЩ и Саудитска Арабия, за обезпечаването на безопасно преминаване по транзитни коридори на терористите от ИДИЛ, бягащи от Мосул, в посока към територията на Сирия», — цитира агенция САНА част от изявлението.

 

По-рано започна мащабно настъпление към Мосул на части на иракската армия и полиция, както и от кюрдските части «пешмерга» с подкрепата на авиацията на коалицията начело със САЩ. По последни данни, иракските сили са вече в предградието на града, на 10 километра от Мосул.

Труд, Нюз фронт

Начало

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022