САЩ

Суперскандал! Хилари издала държавна тайна с гриф „строго секретно“ за процедурите по използване на ядрено оръжие!

Суперскандал! Хилари издала държавна тайна с гриф „строго секретно“ за процедурите по използване на ядрено оръжие!

1477070878-afa

Хилари Клинтън по време на прездентските дебати се изпусна и разкри секретни данни за ядрените възможности на САЩ. Това къобщи тв каналът Fox News, позовавайки се на мнението на военни експерти.  В своето изказване кандидатът на демократите заяви, че на главния й опонент Доналд Тръмп не трябва да се поверява контрола над ядрените оръжия в САЩ.

„Десетте души, отговорни за това не биха поверили на Тръмп ключа за ядрената бомба“, твърди Хилари и разкрива още тайни.

Тя разказва подробно колко време минава от момента на издаване на заповед от президента за използване на оръжие за масово поражение до фактическото пускане – четири минути.

Заявлението на Клинтън за четириминутния промеждутък между заповедта и пускането на ядрено оръжие американските експерти преценят като нарушение на секретността. По думите на бивш военен от подразделението на Военноморските сили на САЩ думите на Хилари са пряко нарушение на протоколите за национална безопасност на Америка.

„Нашата държава няма по-големи тайни от тези, които защитават възможностите ни за стратегическо ядрено задържане“, твърди той.

На критиките отговори представител от предизборния щаб на Клинтън. Той отхвърли обвиненията, че тя е разкрила секретна информация. Като доказателство на телевизионен канал са предоставени няколко публикации в медиите, които подробно описват процедурата за реакция на САЩ при ядрена опасност.

Експертите обаче са непреклонни. Те са подчертали, че самият факт на споменаване в академични документи не дава права на държавните чиновници, които имат или са имали по-рано достъп до секретна информация и да говорят за нея на всеослушание.

 Клинтън може скъпо да си плати гафа по време на телевизионните дебати, който вече бе определен като разгласяване на държавна тайна. Това коментира пред „Звезда” политологът Сергей Судаков. „Безусловно, Хилари Клинтън направи катастрофална грешка. И грешката е свързана с това, че Клинтън, както и нейния мъж Бил, са хора, които са дали клетва и са получили достъп до държавни тайни. Да имаш достъп до държавна тайна – това означава, че при никакви обстоятелства не трябва да бъдат разгласявани секретните информации, които са ви връчени с грифа „строго секретно”, на трети лица.

Там имаше почти 78 милиона души, които гледаха дебатите, а тя говори за много важна информация, за това, че от момента, когато бъде дадена заповедта за ядрен отговор или удар, ще минат цели четири минути. Такава информация ние не сме имали. Четири минути са страшно много време.

В момента тя ни дава много добра почва за размишление, значи, ние можем да градим нашия ядрен щит по друг начин. Тези четири минути може да ѝ струват много скъпо. В бъдеще може да има републикански реванш. Републиканците може да обвинят бъдещия президент в разгласяване на държавна тайна, да инициират разследване. Това може да доведе до импийчмънт”, разказа Судаков.

По-рано Клинтън хвърли американските военни в шок, след като разкри в хода на телевизионните дебати с Тръмп в Лас Вегас, че между издаването на заповедта за ядрен удар и нейното изпълнение има промеждутък от четири минути. Авторитетни експерти веднага определиха случилото се като разгласяване на държавна тайна.

Секретните данни за ядрените възможности на САЩ, които Хилари Клинтън случайно разкри по време на президентските дебати, не са чак такава голяма тайна за осведомените хора. Това заяви военният наблюдател Виктор Литовкин.

„Не знам до колко това е държавна тайна за САЩ. Най-вероятно, специалистите знаят времето за реакция на пуска на американските ракети. Въпросът е в това, че тази информация влиза в списъка с държавните тайни. Формалната страна на този въпрос – не я зная. При нас има също някакви държавни тайни, които всички ги знаят, но не всички знаят, че те са държавни тайни”, каза Литовкин.

Блиц

http://www.blitz.bg/news/article/455724

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024