Политика

EADaily гърми с нов скандал: САЩ готвят в Сирия втори Афганистан с българско оръжие за джихадистите!

EADaily гърми с нов скандал: САЩ готвят в Сирия втори Афганистан с българско оръжие за джихадистите!

syria_ap_16271503391305_b

Москва призовава САЩ и техните съюзници да не доставят преносими ракетни комплекси на джихадистите в Сирия, но може вече да е късно, пише руското издание EADaily в статия в петък (14 октомври), в която посочва свидетелства, че терористите в арабската страна получават доставки на подобно оръжие от България.

Статията се появи, след като в четвъртък руските медии разпространиха информация, че сирийските опозиционери са поискали от регионалните си спонсори доставки на зенитни комплекси. „Надяваме се, че нашите регионални и други партньори имат достатъчно здрав разум да не откликват на подобни призиви. Във всеки случай трябва да кажем, че Русия няма да позволи на никого да излага на риск живота на своите граждани, включително военни“, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в коментар на инцидент, в който беше нападнат руски хеликоптер Ми-8 по време на хуманитарен курс.

На свой ред министърът на националното примирие в Сирия Али Хайдар, цитиран от РИА „Новости“, заяви, че за момента няма доказателства воюващите в Сирия терористични групировки да разполагат със съвременни ПЗРК. Според него е възможно те да имат по-стари преносими системи, които вече са използвали за свалянето на няколко самолета.

В социалните мрежи обаче джихадистите пишат съвсем различни неща. Според активисти на „умерената опозиция“ в северна Сирия са доставени две големи партиди ПЗРК и радари-разузнавачи, които могат да следят движението на вражеските войски на разстояние 4-5 км. Те обаче не съобщават кой и какви точно ПЗРК са им били доставени. Трудно е да се каже и дали това е истина или пропаганда. Но разследване на EADaily позволява да се твърди, че има всички основания САЩ да бъдат заподозрени, че са купували преносими ЗРК „Игла“ и „Игла С“ от Източна Европа и са ги доставили на своите близкоизточни съюзници, а оттам и на сирийските „въстаници“.

„Игла“ и „Игла С“ могат да свалят самолети и хеликоптери на височина 3500 м и на разтсояние до 5-6 км.

Според EADaily има достатъчно информация в официални източници със свободен достъп, че в Близкия изток се доставя оръжие от Източна Европа, например от България. По данни на глобалния център за проучване на пазара на малки оръжия Small Arms Survey в България с лицензираното производство на ПЗРК „Игла“ се занимава Вазовският машиностроителен завод. Според EADaily той не е единствен. Например, пускови механизми за преносими зенитно-ракетни комплекси произвежда и завод „Самел 90“. На сайта на предприятието не се афишира производството на военна продукция, като акцентът е врху осветително оборудване за светодиоди. В портала обаче не е трудно да се намери раздел за въоръжение. Освен пускови механизми за ПЗРК, „Самел 90“ предлага и раидо и електронна защита от взривни устройства и артилерия.

Асортиментът на ВМЗ е къде-къде по-широк. Заводът произвежда и снаряда за артилерията, реактивни ракети за ракетни системи със залпов огън тип „Град“, притовотанкови гранатомети, неуправляеми авиационни ракети, противотанкови управляеми ракети и взриватели. Че асортиментът се радва на голямо търсене от страна на Пентагона за „умерената опозиция“ може да се съди само по една официална новина от ВМЗ. През юли прес службата на предприятието съобщи на официалния сайт, че представители на американското военно ведомство и две големи фирми-партньори от САЩ са посетили завода.

„Българската отбранителна промишленост има голям потенциал. САЩ разчитат на качественото въоръжение, което произвежда България“, заяви в съобщението ръководителят на Програмата за покупки на нестандартно въоръжение и амуниции в Пентагона полковник Моузес Гутиерес. Според него това е изключително важно за провеждането на мисии както в Афганистан и Ирак, така и в борбата с „Ислямска държава“. Затова партньорството между България и САЩ има ключово значение, отбелязва американският полковник.

На въпросната среща присъства и българският министър на икономиката Божидар Лукарски, отбелязва EADaily.

Според изданието в ръцете на ислямистите има широк набор от българска „стока“. Не е трудно това да се забележи, ако се сравнят предлаганите от българските заводи изделия и въоръжението, с което вече разполагат джихадистите. Например, реактивни ракети за ракетните системи „Град“. Точно същите, каквито произвеждат във ВМЗ, могат да се намерят и при ислямистите от групировката „Ахрар ар-Шам“. Или противотанкови ракетни системи „Фагот“. Бойците често публикуват видеокадри на танкове на Дамаск, поразени от тези ПТРК. Но и това не е всичко, пише авторът на статията. Списъкът може да бъде допълнен и с артилерийски снаряди, и противоракетни гранатомети, и дори бронежилетки.

Без съмнение, част от въоръжението, разработено в СССР и Русия, попада у джихадистите след завземането на военни складове на правителствената армия в Сирия. Доставките на оръжие от страните от Източна Европа обаче също не предизвикват съмнение. Както и фактът, че САЩ и техните съюзници, съдейки по всичко, имат намерение с тяхна помощ да организират на Дамаск и Москва нещо като Чечения или Афганистан. След срива на примирието и в навечерието на поредните преговори залозите се увеличават, отбелязва EADaily.

Руски дневник

http://bg.rbth.com/news/2016/10/14/eadaily-sashch-gotvyat-v-siriya-vtori-afganistan-s-bg-orzhie-za-dzhihadistite_639033

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024