epa05397701 European Commission President Jean-Claude Juncker (L) and European Council President Donald Tusk (R) hold a joint news conference after the European Summit in Brussels, Belgium, 29 June 2016. EU leaders met for the first time since the British referendum, in which 51.9 per cent voted to leave the European Union.  EPA/JULIEN WARNAND

Изразяваме искрените си поздравления за вашия избор като 45-ти президент на САЩ. Това написаха в общо обръщение до Доналд Тръмп председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, съобщават от Европейския съвет.

Стратегическото партньорство между Европейския съюз и САЩ се корени в нашите споделени ценности за свобода, човешки права, демокрация и вярата в споделената икономика. През годините, ЕС и САЩ работиха заедно, за да осигурят мир и просперитет на гражданите си и за хората по света, отбелязват двамата.

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

 Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Днес е по-важно от всякога да заздравим трансатлантическите връзки. Само с тясно сътрудничество ЕС и САЩ могат да се справят с предизвикателствата като ДАЕШ, заплахите за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, климатичните промени и миграцията, заявяват в обръщението си Туск и Юнкер.

За щастие, стратегическото партньорство между ЕС и САЩ е обширно и дълбоко: от нашите общи усилия за увеличаване на енергийна сигурност, изменението на климата, през сътрудничеството на ЕС и САЩ относно заплахите в Източна Европа, преговорите за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) – не трябва да се пестят усилия, за да се гарантира, че връзките, които ни свързват ще останат силни и издръжливи, подчертават Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

Те допълват, че трябва да консолидират мостовете, които са изградили през Атлантика.

Туск и Юнкер канят Тръмп да посети Европа за среща на върха ЕС-САЩ при първа негова възможност. Този разговор щял да им позволи да очертаят хода на техните отношения за следващите четири години.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поздрави новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Той подчерта, че очаква да се срещне скоро с Тръмп, да го приветства в Брюксел за заседанието на НАТО догодина и да обсъдят какво предстои. Според Столтенберг за Европа и САЩ е добре, когато НАТО е силен.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще направи работата на Европейския съюз по-трудна, прогнозира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от агенция „Ройтерс“.

„Трябва да уважаваме бъдещия президент на САЩ. Надявам се, че ще намерим начин да си сътрудничим”, каза Шулц пред радио „Европа 1”.

Европейският съюз и САЩ ще продължат да работят заедно, написа в „Туитър“ върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини в първа реакция на резултатите от американските президентски избори.

Връзките на ЕС и САЩ са по-дълбоки от всяка промяна в политиката, добавя тя. Ще продължим да работим заедно, за да преоткрием силата на Европа, допълва Могерини.

Румяна Бъчварова коментира изборите в САЩ днес по Нова телевизия. „Резултатите от изборите в САЩ показват една голяма поляризация на обществото.  С идването на новата администрация, България ще трябва да осъществява контакти с нови хора, досегашните контакти с досегашната администрация няма да ни помогнат толкова много и двустранните ни отношения ще трябва да се изграждат с нови хора, а за това трябва време”, заяви тя. 

„Както в САЩ, така и в България и в немалко други страни в последните години предимство получиха хора, които до този момент не са участвали активно в политиката. Хората са уморени от статуквото и от политиката такава, каквато е. Те дадоха шанс на хора, които ще доведат до промяна – това показаха изборите и в САЩ, и в България на първи тур. Това е тенденция, която най-вероятно ще се затвърди и на втори тур у нас“, заяви пред журналисти в парламента бившият външен министър от БСП Кристиан Вигенин.

Руският президент Владимир Путин също поздрави Доналд Тръмп и изрази надежда да работят заедно и да имат конструктивен диалог.

Нюз БГ, Нова телевизия, Епицентър, Блиц