Европа

Демонстранти вилнеят срещу Обама в Атина, полицията отговаря със сълзотворен газ! (видео)

Демонстранти вилнеят срещу Обама в Атина, полицията отговаря със сълзотворен газ! (видео)

435f192290174576a1377016b6b360a7-780x520

Лявоекстремистки демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в гръцката столица Атина, предава медийната група U.S. News & World Report, цитирано от „Фокус“. Протестиращите са недоволни от посещението на американския президент Барак Обама в южната ни съседка.

Няма информация някой да е ранен, както и да са задържани протестиращи.
Очаква се по-късно да започне втори протест, организират от симпатизанти на „Комунистическа партия на Гърция“.

Жандармерията в гръцката столица Атина обстреля протестиращите със сълзотворен газ само на няколко километра от президентската резиденция, където гръцките лидери са домакини на държавен банкет по случай посещението на американския президент Барак Обама, предава Reuters.

Около седем хиляди души, след които има много с качулки, както и членове на комунистическата партия ПАМЕ, проведоха шествие по улиците в централната част на Атина, издигайки лозунги, на които пише „Нежелан!“.

Демонстрантите и органите на реда влязоха в сблъсък, когато демонстрантите се опитаха да разбият полицейския кордон и да стигнат до сградите на гръцкия парламент и на американското посолство. Някои протестиращи хвърлиха бомби със запалителна течност преди да се разпръснат в улиците близо до основния площад „Синтагма“.

В същото време на отделен протест във втория по големина гръцки град Солун демонстранти изгориха американския флаг.

Посещението на Барак Обама в Гърция се случва два дни преди годишнината от кървавия студентски бунт пред 1973 г., който спомогна да бъде свален военният режим, управлявал от 1967 до 1974 г. и подкрепян тогава от правителството на Съединените американски щати, припомня агенцията.

Гръцката полиция съобщава, че около три хиляди анархисти, поддръжници на леви партии и студенти маршируват през центъра на столицата.

Гръцките власти разположиха допълнително пет хиляди полицаи за двудневната визита на американския президент. Органите на реда са в повишена готовност за насилие.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Demonstranti-vilneyat-sreshtu-Obama-v-Atina–politsiyata-otgovarya-sas-salzotvoren-gaz-/114241/7/0

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024