epa05631903 Police officers stand in front of the Al-Taqwa Mosque during a search in Hamburg, Germany, 15 November 2016. Several police officers took part in an anti-terrorism raid against suspected supporters of the Islamic State (IS or ISIS) militant group. Authorities held raids against Islamist networks in ten German states.  EPA/CHRISTIAN CHARISIUS

Германската полиция е започнала на зазоряване внезапни проверки на джамии, апартаменти и офиси в 10 германски провинции, а правителството е забранило групировка, която обвинява в опит за набиране на бойци за терористичната организация ДАЕШ („Ислямска държава“). Това обявиха от германското вътрешно министерство, цитирани от „Ройтерс“.

Говорителката на ведомството определи ислямистката организация, наречена „Истинската религия„, като мрежа за набиране на кадри за ДАЕШ, въпреки че по думите й нямало индикации да е планирала нападения.

Вътрешният министър Томас де Мезиер смята, че групировката е нарушила конституцията на Германия и подбуждала омраза, добави говорителката и информира, че вътрешният министър е наложил забрана на групировката. Тя е обвинена в пропагандирането на омраза. Много хора, които са пътували до Сирия, са имали контакти с нея.

Уточнява се, че германската полиция е претърсила 200 обекта в 10-те провинции.

Групировката също така е известна със спорната си инициатива, озаглавена „Лъжи!“, с която разпространява копия на Корана на немски език. Но експерти посочват, че този превод е особено строга версия на оригиналния арабски текст.

„Посланието към радикалните ислямисти е ясно: ние не толерираме фанатици, които се опитват да радикализират млади хора и ги изпращат на джихад„, изтъкна вътрешният министър на провинция Хесен.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/politsiya-nahlu-v-dzhamii-i-apartamenti-v-germaniya-zabraniha-islyamistka-grupirovka.html