Политика

Какво се опитват да направят при Плевнелиев? КСНС – последен опит за спасение от предсрочни избори! Вижте сценариите!

Какво се опитват да направят при Плевнелиев? КСНС – последен опит за спасение от предсрочни избори! Вижте сценариите!

57786714-b479-c9f5
На КСНС при президента утре ще установят иска ли някой да поеме отговорност за кабинет Мандат биха приели от РБ, ако Борисов се навие да е премиер Готови са и патриотите, но без Бойко. Ще има ли предсрочни избори или някоя от водещите партии ще се наеме да довърши останалите 2 г. от мандата?
Това ще стане ясно утре по време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. На него държавният глава е поканил както всички парламентарно представени партии, така и наследника си ген. Румен Радев. Той обаче съобщи вчера следобед във фейсбук, че няма да участва в днешния КСНС (виж по-долу- б.а.).
Още преди дни новоизбраният президент даде да се разбере, че няма да се ангажира със служебно правителство, ако се стигне до такова. И държавният глава Плевнелиев предпочита да не му се налага да съставя трети поред кабинет. Вече е сигурно, че премиерът в оставка Бойко Борисов ще върне проучвателния мандат, който президентът Плевнелиев ще връчи първо на ГЕРБ. Ще го направи още в деня на получаването му.
След това същото ще направи председателят на БСП Корнелия Нинова, която нееднократно заяви, че левицата няма да прави управление преди парламентарни избори. Отговорността си е на президента Плевнелиев, отсече Нинова, запитана от “24 часа” дали няма да се ангажира с преходното управление.
Небивал подем в РБ се наблюдава последните дни. “Не може да връщаме БСП на власт – чакаме ли избори напролет, социалистите ще напомпат още”, притесняват се реформаторите. И се надяват Борисов да склони да управлява от името на третия мандат, ако президентът Плевнелиев го връчи на тях, понеже премиерът в оставка потвърди пред “24 часа”, че ще върне първия.
Със сигурност, наред с десните, които се надяват да си довършат мандата, въодушевени са и националистите. От Патриотичния фронт са готови да пробват правителство, в случай, че Борисов откаже да е премиер, а президентът Плевнелиев даде третия мандат на тях. По-вероятно е, ако Борисов покаже, че е готов да поеме отговорност, третият мандат да отиде в РБ, който ще покани лидера на ГЕРБ да състави правителство.
ПФ със сигурност няма да го направят – през последните дни стана известно разминаването на ГЕРБ и ПФ по бюджета, което е щяло да доведе до оставка правителството, дори Цецка Цачева да беше спечелила изборите. Кабинет на ПФ ще мине през пленарната зала -нужни са 50% плюс един гласа от регистриралите се за заседанието депутати. След като ГЕРБ и БСП дадоха да се разбере, че няма да гласуват за кабинет, пред ПФ остава неудобството да разчитат на подкрепата на ДПС.
Мнозинство, лидирано от патриотите, обаче няма да издържи дължо в парламента. Поради тази причина става все по-ясно, че единственият, който може да предотврати служебен кабинет и предсрочни избори се казва Бойко Борисов.
Радев отказа да участва в съвета Новоизбраният президент ген. Румен Радев отказа да участва в КСНС утре. “Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но не мога да присъствам преди встъпването си в длъжност. Днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция.

Отговорността да се ходи ли на предсрочни избори е изцяло на парламентарните сили и не бива да се размива”, написа Радев във фейсбук. И отказа доверието, гласувано от гражданите на него и на Илияна Йотова, да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки.

Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/5901474

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024