%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2768x432

Кабинетът се отказа да изтегли бюджет 2017. Информацията излезе от финансовия министър Владислав Горанов.

Снощи управляващите имаха намерение да изтеглят макрорамката за следващата година, която била най-политическият документ за едно управление.
По-рано днес пред медии и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също заяви, че бюджетът ще бъде изтеглен от законодателния орган.

Кабинетът изтегля проектобюджета за 2017-а

На обед обаче финансист номер едно Владислав Горанов каза, че в крайна сметка парламентът ще разгледа бюджета за следващата година, който е предложен от правителството, макар и то да е в оставка към този момент.

След неговото заявление и Менда Стоянова потвърди, че кабинетът в оставка няма да остави без бюджет държавата, още повече че в него са заложени важни политики като повече пари за здраве, образование и сигурност.

При оставка все едно не сме внесли Бюджет 2017, предупреди Горанов

 При оставка все едно не сме внесли Бюджет 2017, предупреди Горанов преди дни

Управляващите разгледали всички плюсове и минуси на оттегляне на бюджет 2017. Не било редно правителство в оставка да налага приоритети за следващата година. В същото време обаче не е ясно кога ще има ново редовно правителство. Затова и герберите решили да не оставят държавата без бюджет.

В позиция на финансовия министър Горанов, разпратена до медиите, се посочва, че правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години, и ще продължи да работи по тяхната реализация.

Бюджетът не бива да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне, според Горанов и затова той няма да бъде изтеглен от Народното събрание: „Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм.

„Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане“, посочват от Министерството на финансите.

Припомняме, по закон при неприет бюджет се изпълнява този от предходната година месец за месец. При неприет нов бюджет по закон приходите се събират по закона за бюджета за миналата година, но и разходите трябва да са не по-големи от размера на разходите за същия период на предходната година.

Оттеглянето на бюджета би било безотговорно. Все пак не виждам нищо страшно в това, защото правителството на практика не изпълнява бюджета за 2016, тъй като е замразило 5 млрд. лева от него, заяви депутатът от БСП Румен Гечев.

„Ако през следващата година изпълняваме бюджет 2016, ще е го изпълним по-добре от ГЕРБ“, добави червеният депутат, който е и член на парламентарната бюджетна комисия.

Държавата си работи, няма нищо страшно. Все пак бюджетът трябва да бъде обсъден в парламента. Какво ще прави Народното събрание до 20 януари, попита Гечев.

Той определи поведението на премиера в оставка Бойко Борисов като детинско. „Борисов завлича цялата партия и държавата. След мен и потоп, това е детско поведение. Избирателят ще накаже ГЕРБ за поведението им“, изтъкна Румен Гечев.

На подобно мнение е и депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров. „Ако решат да не приемат бюджета, това е абсолютно несериозно и граничи с безотговорност. Ако трябва, да има по-дълги дебати, но бюджетът трябва да бъде приет“, категоричен бе Димитров.

Нюз БГ

https://news.bg/politics/vladislav-goranov-se-otkaza-da-otteglya-byudzheta.html