ИНЦИДЕНТИ

Москва размаха пръст на Швейцария заради инцидента с изтребителите: недопустимо нарушаване на международните норми! (ВИДЕО)

Москва размаха пръст на Швейцария заради инцидента с изтребителите: недопустимо нарушаване на международните норми! (ВИДЕО)

1479568635-samel
Руското външно министерство изрази недоумение във връзка със съпровождането на самолета с руската делегация пътувала за срещата на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество в Пери от изтребители на Швейцария. По информация на ТАСС, руското дипломатическо ведомство е изпратило на Федералния департамент на външните работи в Берн протестна нота. В документа Москва настоява за разяснения относно доближаването на военните самолети на швейцарските ВВС до самолета на специалния авиоотряд „Россия”.

„Във връзка със сближаването на изтребителите с руския самолет до ФДВР е изпратена нота, в която се изразява недоумение и с молба за разяснения, защото разрешението за полета е било получено своевременно”, отбеляза представителят на руското външно министерство.

„Ще подчертая още веднъж, че специално безпокойство сред пътниците в руския самолет е предизвикало доста близкото разстояние, на което са се приближили тези изтребители. Не оставихме незабелязани съобщенията в медиите по тази тема. Нашето посолство в Швейцария е поискало разяснения от швейцарската страна. Чакаме обяснения и ще реагираме на тях подобаващо, когато ги получим”, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

По-рано в мрежата се появи видео, на което се вижда как швейцарски изтребител прелита до самолета с руската делегация.

Говорителят на руския президент по управленческите дела Елена Крилова, коментирайки инцидента, подчерта, че самолетите на швейцарските ВВС не за първи път съпровождат самолети на специалния авиоотряд „Россия”, когато те прелитат над територията на страната.

Магомед Толбоев, герой на Русия, летец-изпитател и почетен президент на Международния авиокосмически салон (МАКС) коментира пред „Звезда” прелитането на изтребителите на Швейцария до руския самолет. По думите на експерта, според международните правила на военния самолет категорично е забранено да се приближава до граждански. Това се смята за недопустимо без съгласуване с министерството на външните работи на Русия, добави Толбоев.

„Според международните правила приближаването е недопустимо. Прихващането се реализира след предупреждения от земята. Това е гаменство и произвол”, каза той.

Толбоев твърди, че военните изтребители категорично не трябва да се приближават до граждански самолет без основания. Ситуацията трябва да се решава на „земята по линия на външните министерства и само тогава да се предприемат военни санкции”. „Военните са юмрук, но първо трябва да работи мозъка”, отбеляза той.

Експертът е уверен, че в инцидента със швейцарските ВВС трябва да има последствия, международни санкции.

БЛИЦ

http://www.blitz.bg/

 

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
169323482957890

Позорно: Кандидат депутат бяга от полицията в София, отказал тест за дрога, пуснаха го заради имунитет

май 10, 2024
драма

Страшна драма в Бургас: Самотна майка увисна на една ръка от балкона, ужасът е бил… СНИМКИ

май 9, 2024