СВЯТ

НАТО-вска Турция се кани да купи от Русия ракетни комплекси С-400! ЕС спира преговорите с Анкара за членство!

НАТО-вска Турция се кани да купи от Русия ракетни комплекси С-400! ЕС спира преговорите с Анкара за членство!

%d1%81-400
Турция преговаря с Руската федерация за покупката на зенитно-ракетни комплекси С-400, предава РИА Новости, цитирана от агенция „Фокус“.
„Продължава работата по противоракетната отбрана – заяви обясни турският военен министър Фикри Ъшък в ефира на телевизионния канал NTV. – Водим преговори за С-400 не само с Русия, но и с други страни, които имат аналогични системи.“

Като „положителна“ оцени министърът позицията на Русия към този момент.

„Надяваме се, че страните-членки на НАТО се отнасят към това сериозно, и нашата система ще бъде съвместима с изискванията на Алианса. Но ние в никакъв случай не отхвърляме предложението на Русия и активно работим върху него. Крайната ни цел е да произвеждаме сами такива системи“, е подчертал министър Ъшък.

По съвпадение (или не) новината идва точно в ден, когато лично генералният секретар на НАТО, отбелязва, че турски военнослужещи, командировани в алианса, са поискали убежище.

Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс, добави все пак, че убежището е въпрос, засягащ националните власти, т.е. германските.
Столтенберг ще посети Истанбул в неделя и се очаква да повдигне въпроса за спазването на човешките права в Турция.

На следващата си пленарна сесия Европарламентът ще обсъди резолюция с призив към ЕС да спре преговорите за присъединяване на Турция към общността заради последните действия на нейната власт. „Проектът за резолюция ще бъде обсъден на 22 ноември, а гласуването ще се състои на 24 ноември“, разкри източник от ЕП пред РИА Новости, пише БГНЕС.

Резолюцията е задействана от парламентарните фракции на социалистите и демократите, която е втората по численост и влияние в тази институция. Тя няма да има задължителен характер.

Различни евроинституции и отделни политици изразяваха неведнъж безпокойство от последните събития в Турция – дебата за връщането на смъртното наказание, ограничаването на свободата в медиите, ареста на парламентаристи от прокюрдската Народна демократична партия. Брюксел смята, че поведението на Анкара поставя под въпрос стремежа ѝ за влизане в Общността.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, започнали през 2005 г., неведнъж бяха спирани заради възникващи разногласия. Към момента са открити 16 от 35-те глави. През март тази година лидерите на ЕС решиха да активизират преговорите, след като Турция пое ангажимента да съдейства за намаляване на мигрантския поток към Евросъюза. / КРОСС

DIR.BG, Кросс

СВЯТ

More in СВЯТ

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024
1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024