СВЯТ

НАТО го удари на молби към Кремъл след разговора Путин-Тръмп: Искаме диалог с Русия!

НАТО го удари на молби към Кремъл след разговора Путин-Тръмп: Искаме диалог с Русия!

столтенберг655-402-jens-stoltenberg
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че западният военен алианс искал диалог с Русия, след като новоизбраният американски президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин се съгласиха да работят за „конструктивно сътрудничество“, съобщава „Ройтерс“.

„Посланието от НАТО е, че ние искаме диалог с Русия. Русия е нашият най-голям съсед, Русия е там да стои и особено, когато напрежението е високо и особено, когато се сме изправени пред много и различни предизвикателства пред сигурността, е важно да имаме диалог“, коментирал Столтенберг преди срещата на министрите на отбраната на страните членки на ЕС в Брюксел.

„Ние смятаме, че е важно да се уважава териториалната цялост и суверенитет на всички страни, включително на Украйна и следователно и ние никога няма да уважаваме или да приемем нарушаването на териториалната цялост и суверенитет на Украйна“, продължи шефът на НАТО.

По думите му, Тръмп бил показал по време на президентската кампания, че бил „голям фен на НАТО“.

„Силно НАТО е важно за Европа, но също така е важно за САЩ“, подчерта Столтенберг, добавяйки, че е съгласен с Тръмп, че европейците трябва да увеличат военните си разходи.

Междувременно отиващият си американски президент Барак Обама пристигна във вторник в Гърция, откъдето увери европейските съюзници, че новоизбраният президент Доналд Тръмп възнамерява да спазва ангажиментите на САЩ в НАТО.

Обама заяви пред гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, че силата на НАТО е от „върховна важност“ и че както демократическите, така и републиканските администрации на САЩ признават важността на Алианса за трансатлантическите отношения.

Без да назовава приемника си поименно, Обама обеща „значителна приемственост, дори при сегашната смяна на управлението“, съобщи „Файненшъл таймс“.

Министърът на отбраната на САЩ Ащън Картър пък се обърна към страните от НАТО, обезпокоени от предстоящото влизане на Доналд Тръмп в Белия дом.
Той посъветва съюзниците на САЩ да разговарят с новото правителство, за да защитят постиженията на Атлантическия съюз, предадоха Франс прес и БТА.

Преди изборите Тръмп бе обявил, че може да постави условия, за да продължи да спазва съюзническите ангажименти на САЩ в НАТО и това предизвика тревоги в страни от Европа.

Военният министър в правителството на Обама бе запитан какво е посланието му към тези страни. Той отвърна, че няма мандат да говори от името на бъдещото правителство, но добави:

„Единственото, което мога да кажа на европейските страни, е: разговаряйте с новото правителство. Работете с него, останете привързани към ценностите и принципите, които отстояваме. Ние можем да се защитаваме много по-добре, когато работим заедно“.

Блиц, Медиапул, Dir.bg

http://www.blitz.bg/svyat/nato-smekchi-tona-km-putin-alisanst-otpravi-goreshcha-molba-km-kreml_news463298.html

СВЯТ

More in СВЯТ

захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024