Политика

Патриотите ще правят „кабинет на споделената отговорност“ – с явна или тайна подкрепа на ГЕРБ! Вижте сметките им!

Патриотите ще правят „кабинет на споделената отговорност“ – с явна или тайна подкрепа на ГЕРБ! Вижте сметките им!

%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b8768x432

Почти сигурно е, че Плевнелиев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на Патриотичния фронт и те ще го приемат за реализация.

Това стана ясно от изявлениято на държавния глава след преминалото в бурни дискусии заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Без да спомена политическата формация директно в изявлението си  Плевнелиев аргументира решението си с „избягване на спиралата от служебни правителства и нуждата от преодоляване възможността политическата криза да се превърне и в парламентарна“.

 

От думите му стана ясно, че на днешните консултации са били застъпени две посоки на мнения – първо, че потенциалът на сегашния парламент е изчерпан, и втората теза, че Народното събрание е в състояние да излъчи правителство.

Към този момент само лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са изразили готовност за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

 

Плевнелиев ще пристъпи към връчването на мандатите в петък.

ГЕРБ и БСП декларираха категорично, че ще ги върнат.

БСП посочи, че остава опозиция в тази парламент, настоява за предсрочни избири и дори посочи вероятната дата на вота – 26 март.

 

Третият мандат ще бъде връчен на тези, които ще направят искрен опит за съставяне на правителство в рамките на 43-то НС„, подчерта Плевнелииев. Това означава, че в началото на другата седмица Симеонов и Каракачанов ще вземат мандата и ще влязат в едноседмичната процедура на съставяне на кабинет.

 

В края на миналата седмица Красимир Каракачанов дори намекна, че той може да стане министър-председател. По време на заседанието президентът дори е посочил пред политическите сили формулата на възможния кабинет  в тази парламент –  правителство на споделената отговорност. На няколко пъти лидерът на „Атака“ се обърнал към двете големи политически сили да съставят общ кабинет, но и Борисов и Нинова са отхвърлили тази възможност.

 

Тогава е бил даден знак, че ако патриотите направят кабинет, то те могат да получат подкрепа в парламента.

Как? По сметките на патриотите, вариантите са два.

Единият е кабинетът да мине, при тайно гласуване. Тогава няма да е ясно кой точно стои зад това правителство. Отговорността ще е размита, ще се мисли, че получава подкрепа от депутати, които знаят, че при разпускане на парламента, никога повече няма да са депутати.

 

Вторият вариант е, ако го подкрепи ГЕРБ. Борисов веднъж вече заяви, че няма да подкрети друг кабинет, извън такъв с мандата на ГЕРБ. По време на КСНС обаче лидерът на ГЕРБ дал знак, че е възможно партията му да подкрепи правителство с мандата на ПФ. Патриотите приели това поведение на Борисов като „връщане на жест“ – те подкрепиха правителството на ГЕРБ, сега пък ГЕРБ им връща подкрепата за евентуален техен кабинет.

 

Борисов и Плевнелив недвусмислено насърчили третата политическа сила в парламента да приема мандата и да състави кабинет.

 

Президентът Плевнелияв явно дал да се разбере, че не иска да прави трети служебен кабинет, затова приема с облекчение всяка политическа сила, която може да удължи живота на парламента.

 

„Продължавам да се надявам и да работя за това, че все още е възможно да бъде реализиран третият мандат. Искрено се надявам да се намери формула, така че това НС да продължи да работи. Продължавам да вярвам, че има потенциал за съставяне на правителство“, заяви Плевнелиев.

Президентът увери, че третият мандат ще връчи след много размисъл и допълнителни консултации и допълни, че не е добре за България да има и две служебни правителства.

 

И пред политическите сили, и пред журналисти Росен Плевнелиев предупреди, че има огромна опасност, ако се бърза с изборното законадателство, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност.

 

Той призова да се действа мъдро: „Нека покажем, че и най-пъстрият парламент може да работи в интерес на обществото. Пет правителства, три парламента и бяхме свидетели на извънредна нестабилност“, посочи случилото се по време на мандата му Плевнелиев.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Patriotite-shte-pravyat-kabinet–s-yavna-ili-tayna-podkrepa-na-GERB/115105/2/0

Политика

More in Политика

радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024