Политика

Радев: Политическа криза в България няма! Тече нормална конституционна процедура (ВИДЕО)

Радев: Политическа криза в България няма! Тече нормална конституционна процедура (ВИДЕО)

%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b25171750
Политическа криза в България няма. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев при връчването на решението на ЦИК за избор на президент и вицепрезидент на Република България, предаде БГНЕС.
Радев заяви, че в момента тече нормално конституционна процедура и няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия кабинет или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори. Радев заяви също, че един президент трябва да бъде готов за всякакви ситуации и да поеме своята отговорност.
Попитан дали трябва този парламент да назначи ново правителство, Радев заяви, че президентът Плевнелиев трябва да приключи своите консултации и процедура по връчване на мандат, тогава може да се говори категорично. Радев каза също, че “служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев. Така е по конституция. Имам неговото уверение, че ще бъда уведомен”.
Той посочи също, че разчита на опита и професионализма на Плевнелиев да състави добро служебно правителство. Според Радев най-вероятно ще се отиде на предсрочни парламентарни избори, но не трябва да гадаем, защото има още един мандат, който Плевнелиев трябва да връчи, подчерта той, визирайки предварителните изказвания на ГЕРБ и БСП, че ще върнат веднага мандата.
На въпрос дали подготвя свой служебен кабинет, Радев заяви, че трябва да се изчака, а президентът трябва винаги да бъде готов. “Ако говорим за предсрочни парламентарни избори, ще настоявам в тази ситуация, ще инициирам среща на председателя на парламента и лидерите на всички парламентарно представени партии със експерти по изборно законодателство и инициаторите на референдума, за да може на тази среща да се обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система и да се уточнят необходимите действия. Това ще стане, когато вече е ясно, че отиваме към предсрочни парламентарни избори. Дотогава има връчване на още един мандат”, коментира той. ВИЖ ВИДЕОТО ТУК:
Председателят на парламента Цецка Цачева поздрави ЦИК за добрата организация на изборите. Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева връчи удостоверенията на новоизбрания президент Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Алексиева заяви, че този акт е логичен завършек след провеждането на избори с висока избирателна активност.
Заради сложната политическа обстановка, предизвикателствата пред президентската институция са немалко, каза тя. На Радев и Йотова, Алексиева пожела да отговорят достойно на предизвикателствата, да работят за единството на нацията и съчетаването на усилията на институции, партии и граждански организации за мир и стабилност в страната и им пожела да бъдат гаранти за стабилност в страната.
При приемането на удостоверението Радев благодари на всички, които са гласували и на работещите в ЦИК за демократичните избори. /БГНЕС

http://bgnes.com/bylgariia/politika/4471431/

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024