Политика

Хванаха Ненчев в поредна далавера: Обява за сделка на военен имот в „Младост“ качена на сайта на МО като „тайна продажба“!

Хванаха Ненчев в поредна далавера: Обява за сделка на военен имот в „Младост“ качена на сайта на МО като „тайна продажба“!

%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%83%d0%ba%d0%b0%d0%bd20160201-fqlxniyygk
Това за мен е 100% корупция. На сайта на Министерството на отбраната дори е качен файла за продажбата с името „тайна обява“. Това заяви в ефира на Нова телевизия Георги Кадиев.

Той дори показа принтскрийн на линка, от който се сваля файла и именуван точно по начина, по който казва.

„Първо е обявено на 21 ноември, след като Бойко Борисов обяви, че подава оставка. Тогава изведнъж ведомството на Ненчев започва да движи далаверата. Търгът е на 29 декември, стартовата цена се води на 35 евро на квадратен метър. Така е направен търгът, че никой да не разбере за него, никой не знае какво пише в документавията“, заяви Кадиев.

„Тези затворени обществени поръчки на Министерството на отбраната винаги са били проблем. Около 6 декара от парцела остават за ведомството. Едно време там е бил гарнизонен арест. Доколкото знам там има 5 постройки. Отговорността носи един земеделец в министерството. Градинките в „Младост“ които са спорни, които искаме да спасим, са общо около 14 декара. Те трябва да бъдат прехвърлени към Столична община и тя просто може да ги спаси съвсем лесно така“, смята политикът.

„За търга разбрах от сайта на министерството на отбраната. Жена се обърна към мен чрез „Фейсбук“, оказа се, че е брокер на имоти, който понякога проверява имотите от сайта на отбраната, тъй като както тя се изрази „има интересни обяви“. Тя ми прати скицата на имота и ми каза, че това според нея е абсолютна далавера. Тя няколко пъти е участвала в търг на Министерството на отбраната и никога не е печелила, но и никога не е получавала документи, кой е спечелил, кой е участвал и за каква цена е закупил имота“, каза той.

Атанас Запрянов зам.-министър на отбраната пристигна в студиото точно след политика. „Първо трябва да бъдем прецизни, няма нищо тайно. Файлът не знам защо се казва така. Тези имоти са от излишните имоти още от началото на тази година“, каза той.

Зам.-министърът бе запитан многократно защо се казва файлът така, но не пожела да отговори. Ани Цолова и Виктор Николаев обаче не се отказваха и питаха през въпрос за това, за съжаление отговор не получиха.

Запрянов опита да се оправдае за търга, давайки за пример подобни за други имоти, обявени на ниски цени, но Кадиев и останалите в студиото не успяха да разберат нелепата му логика.

Наред с тази далавера лъснаха още корупционни схеми в МО:

На 25 ноември 2016 г. Военноокръжна прокуратура София е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната” за умишлена безстопанственост, от която е последвало разпиляване на имущество, собственост на Министерство на отбраната в особено големи размери – около 2 132 000 лв.- престъпление по чл. 219, ал.4, вр.ал.3 и ал.1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.

Престъплението, за което е образувано разследването, е извършено в периода 2009 г. – месец юли 2013 г.

Разследването е образувано по материали от извършена проверка от ДАНС, при която е установено следното:
След проведена обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане за служебни жилища от ведомствения фонд на Министерството на отбраната, на 12.09.2009г. е било сключено рамково споразумение между търговско дружество и Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната”. В резултат на това рамково споразумение са сключени договори за доставка и монтаж на обзавеждане на общо 179 ведомствени жилища на обща стойност 3 697 693 лв. Договорите са били изпълнени и собствеността на изработените вещи е преминала върху Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната”.
Част от изработеното обзавеждане /за 85 жилища/ е монтирано, но по отношение на останалите изработени вещи не са предприети действия от страна на собственика – Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната” по приемането им. Същите са оставени на съхранение в складове на изпълнителя по договорите. Стойността на материалните активи на агенцията, оставени на съхранение в складовете на изпълнителя е в размер на 2 886 414,13 лв. Също така на изпълнителя не е била предоставена възможност да монтира изработеното обзавеждане.

Установено е, че длъжностни лица от МО умишлено не са положили необходимите грижи за стопанисването и запазването на обзавеждането в продължение на повече от три години и половина. Освен, че е налице реално неприемане на вещите, а оставянето им на съхранение в склад на изпълнителя, бездействието на длъжностните лица е довело до повреждане и унищожаване на голяма част от обзавеждането, което е на обща стойност около 2 132 000 лв. В този размер е и настъпилата щета за Министерство на отбраната.

Междувременно срещу изпълнителя по договора е открито производство по несъстоятелност.
Разследването се провежда от екип от военни следователи от ВОП София.

Припомняме, че военният министър в оставка е с две обвинения от прокуратурата.

Блиц

http://www.blitz.bg/obshtestvo/novi-drami-vv-voennoto-ministerstvo-dlzhnostni-litsa-prichinili-shcheti-za-nad-2-miliona-leva-s-umishlena-bezstopanstvenost_news467235.html

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024