Важно

В Австрия заговориха за „Вишеградска група плюс“! Хофер зове да се премахнат санкциите срещу Русия!

В Австрия заговориха за „Вишеградска група плюс“! Хофер зове да се премахнат санкциите срещу Русия!

epa05210856 Right-wing Austrian Freedom Party (FPOE) presidential top candidate Norbert Hofer sits in front of an election advertisement billboard during a news conference in Vienna, Austria, 14  March, 2016. Austria's presidential elections take place on 24 April 2016.  EPA/LISI NIESNER

Австрия би могла да организира конференция с участието на „Вишеградската група“ (Полша, Словакия, Унгария и Чехия) плюс Словения, Сърбия и Хърватия.
Идеята е на кандидата за президент на Австрия от крайнодясната Партия на свободата (АПС) Норберт Хофер, цитиран от ТАСС и БТА.

Хофер смята, че противотежест вътре в ЕС „по много въпроси днес са именно страните от „Вишеградската група“. „Виждам смисъл в организирането на конференция „Вишеградска група плюс“, на която ние с Чехия, Полша, Унгария, Словакия, а също със Словения, Сърбия и Хърватия можем да се срещаме редовно и да осъждаме политиката на ЕС“, каза кандидатът от АПС.

Независимият кандидат и бивш лидер на Партията на зелените Александер ван дер Белен, от своя страна, е уверен, че „Австрия като неутрална страна в сърцето на Европа трябва да поддържа добри отношения с всички съседни страни“.

„Правителствата на някои страни от ЕС следват националистически курс, а много други поддържат проевропейски курс, който аз смятам за най-добър път за бъдещето на Австрия“, отбеляза Ван дер Белен.

Той смята, че „едностранен курс“ е опасен. Според него трябва да се поддържат добри отношения както със страните от „Вишеградската група“, така и с другите от ЕС, включително Германия и Италия, които са най-важните търговски партньори на Австрия.

Двамата австрийски политици дискутираха преди да се срещнат в неделя във втория тур на президентските избори в страната. Той трябваше да е на 2 октомври, но беше отложен поради технически проблеми в организацията на вота.

Сензацията в предишните гласувания беше оспорваното и драматично класиране на Хофер за балотажа.

Хофер призова да се свалят санкциите против Русия

Норберт Хофер изтъкна днес добрите си отношения с руското правителство и с новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Той говори на заключителния митинг на своята кампания във Виена, предаде ДПА.

Пред журналисти и активисти на неговата Партия на свободата, той призова за сваляне на санкциите срещу Москва. „Тези санкции нямаха никакъв ефект“, каза Хофер, който сега е зам.-председател на австрийския парламент.

„Няма да повярвате колко покани вече имаме за Москва, а скоро ще посетим и Вашингтон“, похвали се Хофер, цитиран от ДПА.

В заключителната си реч Хофер не спомена за планове да посети Брюксел, ако бъде избран.

Победа на крайнодесния кандидат Норберт Хофер на президентските избори в Австрия в неделя ще бъде „много, много лош сигнал“ за цяла Европа, каза днес италианският външен министър Паоло Джентилони в интервю за Си Ен Ен.

Dir.bg

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022