Коментари

Да си го кажем направо: Моделът „Борисов” убива!

Да си го кажем направо: Моделът „Борисов” убива!

borisov_bog_0

Мантрата „стабилност” не работи, защото истинска стабилност не е имало от години. Борисов и кудкудякащите край него я повтарят, защото това е таванът на въображението им.

От два дни имаме нова тема: спазил ли е президентът Плевнелиев Конституцията или не е. Според Плевнелиев можело да ни се смеят по света за евентуални два служебни кабинета. Излишно притеснение – смяха ни се, вече сме им досадни. Всъщност колко българи знаят кой е премиер на Франция или Испания? А на Полша или Украйна? По същият начин световно неизвестен и Борисов. Селфитата с Меркел имат успех само в част от София, Банкя и други селища. Съмнителен успех.

Кудкудякането за служебния кабинет обаче си има цел: да се заглушат версиите за драмата в Хитрино, които не съвпадат с официалната позиция на прокуратурата, МВР и самият Борисов. Но пък са в пъти по-достоверни. Също и да се прокарат новите правомощия на главния прокурор чрез Закона за противодействие на тероризма. Както и де не забележе източването на милиарди през последните дни.

 

Борисов, Борисов…

 

И като споменах Борисов, нека сме наясно: всичко, което се случва, е разпоредено, пожелано или внушено от него. Нищо в управлението не се случва без санкция на Борисов. Беше ясно, че кабинет на РБ няма да има, защото при „жив Борисов” друг да е премиер – няма как да стане. Него дори мисълта за служебен премиер не му допада, защото трябва да чака няколко месеца докато отново си запали пурата на „Дондуков” 2. Борисов вярва в това, както вярва, че вотът за ген. Радев е някакъв кошмар, от който се е събудил и всичко е както преди. „Не говорете за мен като за умрял”, предупреждава Борисов и се заканва, че тепърва ще воюва и доказва кой е. Лидерът на ГЕРБ така и не е разбрал, че вече е в моргата. Тази мисъл още не е пробила кортекса в главата му, но и това ще стане, защото е физиологичен процес, а не изпълнение на „Батальонът се строява” по желание.

На Борисов времето до встъпване в длъжност на кабинета, посочен от Радев, му е нужно по две причини: за източване на милиарди в посока на гръгове до него и за предизборна кампания. С пълна скорост се случват и двете. За съжаление опозицията е странно добронамерена към този процес. Няколко предупреждения за новозакупени телефонни централи от МВнР не са достатъчни. Тихомълком се извършват и кадрови промени като на възлови места се барикадират верни на Борисов, Цветанов и ГЕРБ кадри. Там, където са пропуснали да поставят. Изречените публично съмнения са отбивани юнашки от персони като депутат Караянчева и мъгляво-цинично от министър Горанов.

През това време Борисов говори за всичко друго, вплитайки във всяко изречение „стабилност”, но така и не отрони и дума за статуквото, корупцията и модела #Кой. Продължава да изпробва чара си по теми за магистралите, пречиствателните станции, както и да заема героични пози а ла „пожарникар с шланг в ръка” на фона на обърната цистерна. Посланието е „аз съм вашият спасител” е досадно, малоумно и гротескно, но все още минава по тези земи. Няма внос на протестиращи от Полша, на действащи прокурори и съдии от Италия и анти корупционни закони от Румъния. Няма. Борисов не иска и не позволява такъв внос. Подкрепя го публично главният прокурор Цацаров и тайно – депутатът-олигарх Пеевски. Триумвиратът властва безпрепятствено. Дори докладът на проверяващите магистрати от Брюксел от лятото се тълкува от триумвирата както му е удобно без ни най-малко да се притесняват от циничното преиначаване на изводите и препоръките. Тримата се страхуват единствено от гражданско недоволство и натиск отвън. Недоволните у нас ги пазаруват с постове и пари или ги мачкат чрез следствие, полиция, прокуратура, ДАНС, НАП и пр.

 

Стабилност…

 

Не може да се говори за стабилност в държава, проядена до основите от корупцията. Някой ден ще се окаже, че и подписът на Борисов под декларацията на участниците в конференцията в Лондон м.г., която изравни корупцията с тероризма е бил фалшив. Също като разговорът му по телефона с Доналд Тръмп. Уж го има, но всъщност е протоколна запетайка, драсната със симпатично мастило…

Да говориш за стабилност в държава, в която държавното обвинение, БНБ, служби, ДАНС, НАП и пр. са подозирани за връзки с мафията, а рекета и шантажа са част от инструментариума на институциите, е все едно да говориш за въже в дома на обесения.

България, според Борисов и кудкудякащите край дюкяна му, е „остров на стабилността” в региона. Само тук имало голям икономически напредък, липса на социално напрежение и реално благополучие на населението. Нагла лъжа. Доказателствата, които оборват подобно идиотско твърдение е дълъг. Ще спомена само някои. По БВП България е на последно място ЕС. Всички членки на ЕС от Балканите – Гърция, Румъния, Кипър, Словения и Хърватска – са преди нас. Румъния, която допреди две години е била наравно с България вече ни води с цели 8 пункта. Това е погром. Българите са с най-ниски доходи в целия ЕС. Страната ни е на последно място по стандарт на живот, не само сред членовете на ЕС. Най-много болни на глава от населението. Най-висока смъртност на глава от населението. Най-много желаещи да заминат да живеят и учат в други страни – 47% от анкетираните.

 

Какво ни оставя Борисов

 

България е член на ЕС вече 10 години. Почти седем от тях управлява ГЕРБ, начело с Борисов. Преди това е бил кмет на София и главен секретар на МВР, което е плътно присъствие във властта доста повече от десет години.  Какъвто и отчет да се опита да пласира за управението си Борисов не може да изтрие с гумичката или да охлади с шланга тези болезнено парещи статистики.

Дали състоянието ни на кома е плод на управленска некадърност? Има го и това. Но главното е умишленото налагане на модел, който пусна мафията в държавата. Тепърва ще излизат доказателства за това, а такива има много. Когато Цацаров и кликата му освободят прокуратурата от присъствието си един ден, ще започнат и сериозни разследвания на въпросния модел. Ще се стигне и до справедливи присъди – гаранция. Може у нас „берлинските стени” да падат със закъснение, но падат.  Ще падне и мафиотската крепост на сегашното статукво. Може чрез избори, а може и по трудния начин.

През 1941 г. Чърчил казва в едно своя изявление: Аз съм най-големият антикомунист, но съм готов да отида в Кремъл и да целуна ръка на Сталин, за да се свалим заедно най-голямото зло – нацизма“. Добра идея за леви, десни и центристи в България, които трябва да осъзнаят спасителния приоритет – сваляне на мафиотския модел на управление. След това ще се появят работещи варианти както за управление на страната, така и за борба с корупцията и реформи в магистратурата. Стане ли това, ще тръгне и икономиката, ще се появят инвеститори, а справедливостта ще е законно право на всеки.

 

Хората просто трябва да проумеят, че корупцията убива всичко и всеки. Днес е разбита и ограбена една банка, утре е заграбен бизнеса на фирми, картели вдигат цените, лекарства стават дефицитни и недостъпни… Всичко това е плод на корупцията, която у нас е по-страшна и от тероризма. Ако бъде ограничена поне с 20-30 на сто, ще бъдат увеличени пенсии и заплати чувствително. Ако и организираната престъпност бъде ударена – ще се прибавят още средства за работещи и бедни. Ще станем част от нормалния свят не само на книга. Освободен от веригите и бухалките на Борисовия #Кой бизнесът ще тръгне нагоре и сам ще се погрижи за благосъстоянието на служители и ползватели. Толкова е просто, колкото и трудно. Мафиотизираните политици няма да си тръгнат сами, трябва да бъдат изритани.

 

Борис Петков

 

П.П. В сряда Върховният съд оневини окончателно бившият депутат и зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров. Може и да сте забравили за него: бе наричан „сив кардинал”, бе зам.-председател на парламента и един от ярките представители на модела „коорпорация ДПС”. Бе обвинен за укриване на данъци, пране на пари и укриване на доходи чрез непопълване на декларации. Съдът обаче го оневини на трите инстанции. Питате се защо? ЗАЩОТО ПРОКУРАТУРАТА НЕ Е СЪБРАЛА ГОДНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ОБВИНЕНИЯ.

http://frognews.bg/

Коментари

More in Коментари

даниил_видински_патриарх_български_3174422146388906702_big

Реакции след избора на Даниил Видински за Патриарх Български (ОБЗОР)

юни 30, 2024
zavoi

Опс… Нашата „демократична общност“ вече взима завоя. Байдън бил прегрял, вика Елена Поптодорова

юни 30, 2024
3b466dbdc99c47a19663e0dfbd42ebe9

Ода за НАТО и аспержите

юни 29, 2024
24b1cdeb85dacff455970fa9ddfce53d

Вкарва ли ни кабинетът „Главчев“ във война със секретна рамка? Защо Радев отказа за НАТО

юни 27, 2024
960x540

Няма един пример на руска ракета по украински плажуващи, или по мирни граждани на площад с децата си

юни 24, 2024
maxresdefault

Коментар: Слава Богу, Хазарта е избран, ще има да папка. Вече изтрих всички албуми на “Ъпсурт”

юни 11, 2024