Политика

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

 

румен

 

 

 

При предните реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Ние наблюдаваме как и реториката, и действията в тази посока непрекъснато ескалират. В ход е ескалация и в говорене, и в медии и в действия.

 

 

Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война. С предоставяне на разузнавателни информации, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка. Това каза от Швейцария президентът Румен Радев.        

 

 

 

„Ако нашите политици не могат да го осъзнаят, нека обществото ни да си дава сметка за всичко това. Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по тази тема и да полагат усилия за по-бързо прекратяване на тази война, за намиране на пътища за мир, основан на международното право“, призова държавният глава.

 

 

 

„Нека си намалят малко ентусиазма и да мислят повече“, призова Радев.

Радев отговори на уверението на служебния премиер Димитър Главчев, че темата за изпращането на български военни в Украйна не съществува.

 

 

„Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на военни – бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме“, заяви Радев.

 

 

Той определи срещата с Виола Амерд като „изключително конструктивна“ и припомни, че е в Швейцария по покана на президента Виола Амерд.

 

 

„Изразих нашата признателност за изключително добрите резултати по първия етап на програмата за сътрудничество между двете страни, която постигна значителни успехи“, каза Радев.

 

 

 

Той допълни, че вече започва вторият етап, той е на стойност 93 млн. швейцарски франка с акцент върху образованието, върху науката и научните изследвания, високите технологии, сигурността, миграцията, гражданското общество.

 

 

„Вярвам, че ще задълбочим нашето сътрудничество“, каза държавният глава.

По темата с предстоящата конференция за мир, която ще се проведе в Швейцария Радев заяви, че това е една изключително важна първа стъпка и допълни, че е важно да се говори наистина за мир.

 

 

Очаквайте подробности

 

24chasa.bg

Политика

More in Политика

нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
аец

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

май 29, 2024
столт

Столтенберг от София: НАТО няма да участва във войната в Украйна, войски няма да пращаме

май 27, 2024