СВЯТ

Извънредно! Над 90% от Алепо е изчистен от джихадисти, хиляди граждани се извеждат към безопасните части на града!

Извънредно! Над 90% от Алепо е изчистен от джихадисти, хиляди граждани се извеждат към безопасните части на града!

%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%be-%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0b3f45fff36c9eae22156175912cd4

Войските на сирийското правителство контролират 93 процента от град Алепо, съобщи за ТАСС официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Руският център за примирието организира извеждане на мирните граждани от източните райони на Алепо по хуманитарни коридори към безопасни части на града.

Ужасът от войната в 23 кадъра: Алепо ПРЕДИ и СЛЕД

„Хората се изтеглят в непрекъснати потоци по хуманитарни коридори в частите на града, контролирани от сирийското правителство. По-голямата част от Алепо – 93 на сто, днес е под контрола на сирийското правителство“, добави Конашенков.

Той уточни, че гражданите са настанявани в специални хуманитарни центрове, където получават топла храна и медицинска помощ.

Руският център за примирие между враждуващите страни извършва денонощен мониторинг с безпилотни самолети над извеждането на мирните граждани от блокираните райони, добавя ТАСС. Мониторингът е предаван в сайта на руското министерство на отбраната.

Засега над 20 000 мирни жители са напуснали източните райони на Алепо през първата половина на днешния ден, а 1217 бунтовници са сложили оръжие, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Руският център за примирие между враждуващите страни организира извеждането на мирните граждани от източен Алепо по хуманитарни коридори към безопасните райони на града.

За последните две денонощния руският център за примирието е извел от източен Алепо „около 50 000 мирни граждани, които се нуждаят от обещаната от вас хуманитарна помощ“, добавя ТАСС.

В момента руски войници почистват северната част на Алепо от мини.

Междувременно държавният секретар Джон Кери и висши дипломати от западни страни заявиха, че се опитват да осигурят подкрепа за сирийската опозиция, която води отчаяна битка за Алепо с настъпващите войски на режима, предаде Асошиейтед прес.

Кери ще се срещне днес в Париж с френския външен министър Жан-Марк Еро, с висши дипломати от европейски и арабски страни и с представители на сирийската опозиция. Той каза, че се полагат усилия да бъде гарантирана сигурността на десетките хиляди цивилни, бягащи от Алепо, както и да не се допусне пълното му разрушаване.

Наред с това в Женева днес ще се срещнат руски и американски експерти и дипломати, за да изготвят план за изтегляне на бунтовниците от източен Алепо, над който сирийските сили са на път да установят контрол, добавя АП.

Вести БГ

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/90-ot-alepo-e-prevzet-desetki-hiliadi-napuskat-6062676

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024