Европа

Исландската Пиратска партия получи мандат за съставяне на правителство! Утре се очакват още 2 „извънсистемни“ пробива!

Исландската Пиратска партия получи мандат за съставяне на правителство! Утре се очакват още 2 „извънсистемни“ пробива!

pirates

Президентът на Исландия Гудни Йоханесон възложи на лидерката на радикалната Партия на пиратите Биргита Йонсдотир да направи опит да състави правителство, след като две от най-големи парламентарни сили не успяха да се споразумеят за коалиционно управление, съобщиха световните агенции.

Антисистемната Партия на пиратите, която се класира трета на парламентарните избори през октомври, се надява да договори петпартийна коалиция с още четири партии, представени в парламента – Движение на левите зелени, Социалдемократическия алианс, партията „Светло бъдеще“ и Партията на обновлението.

Заедно с тях „пиратите“ ще разполагат с 34 депутатски места. За мнозинство са им необходими 32.

„Надявам се, че ще намерим начин да работим заедно“, заяви Йонсдотир след срещата с президента. Тя отказа да назове името на евентуалния премиер с аргумента, че още не се е стигнало до там. Партията на пиратите, която беше основана от група хакери, защитници на свободата в интернет и различни политически активисти, разполага с 10 места в 63-местния парламент на Исландия.

Предсрочните избори през октомври бяха свикани, след като т. нар. Панамски документи разкриха, че премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон притежава активи в офшорни компании и той бе принуден да подаде оставка, предизвиквайки политическа криза.

ИТАЛИЯ

renci-254038-810x0

Ако референдумът за конституционни реформи не спечели в Италия на 4 декември, това ще подейства като земетръс за финансовите пазари и 8 италиански банки рискуват да фалират. Това ще се окаже фатално за италианската кредитна система, предупреди британският вестник “Файненшъл таймс”. „
Ако пък референдумът спечели, има риск от диктатура в Италия, надават тревога противниците на реформите на Апенините. В неделя италианците ще бъдат питани дали искат да променят настоящата политическа система, или да я оставят така, както е. Референдумът за конституционни реформи ще бъде валиден, без значение колко души са гласували. Основната цел е да се сложи край на т.нар. перфектен двукамарен парламент, в който двете камари имаха равни функции и правомощия. Реформите предвиждат орязване на функциите на Сената и намаляване на броя на сенаторите от 315 на 100 (95 от тях ще бъдат кметове и областни съветници, други 5 ще номинира президентът).
Бепе Грило е отявлен противник на реформите. Единствено Камарата на депутатите ще има законодателна власт за всички закони и правителството ще трябва да бъде одобрено с вот само от нея. Реформите включват и премахване на провинциите. 500 млн. евро ще бъдат спестени от всички съкращения за разходи за Сената, провинциите и областите. В случай че референдумът загуби, премиерът Ренци ще подаде оставка и ще се стигне до нова политическа криза в Италия, повтарят поддръжниците на допитването.
Но ако допитването мине, ще бъде погребана демокрацията, отговарят им защитниците на “не”-то. От месеци разцепените на два отбора италианци заради конституционните реформи надават вой подобно на ожесточени агитки на футболен мач. Абсурдното е, че в отбора срещу промените са иначе върли политически врагове помежду си като движението “5 звезди” на Бепе Грило, “Форца Италия” на Берлускони и Северната лига на Матео Салвини. Те са в превес с 5-6 пункта над защитниците на реформите. Успокоението за премиера Матео Ренци обаче е, че напоследък сондажите все грешат (припомнете си Брекзит и Тръмп).
Решаващи ще се окажат и гласовете на петте милиона италианци в чужбина, които засега са непредвидими. Всеки от защитниците на “да” или “не” размахва плашила с доводи за евентуален апокалипсис за Италия и Европа при победа на противника. Апокалипсис обаче няма да има, каквото и да се случи в неделя. Осем италиански банки наистина са пред фалит (“Монте дей Паски ди Сиена”, Банка Етрурия, Банка Пополаре ди Виченца, “Каридже”, Венето Банка, Банка деле Марке, “КариКиети”, “КариФерара”), но това не е никаква новина и за тях ще трябва да се вземат мерки и при успех, и при неуспех на референдума. Сценарият, заради който обаче на мнозина в Европа им се смразява кръвта, е какви ще бъдат последствията за европейските пазари Централната европейска банка вече даде да се разбере, че е готова да защити италианските държавни облигации и италианските банки, в случай че бъдат атакувани силно от финансовите пазари при неуспех на референдума. Единственото сигурно обаче е, че засега всичко е несигурно.
А именно несигурността предизвиква най-голямата нестабилност на пазарите. Ако синтезираме накратко ситуацията в момента, “за” реформите са богатите, а “против” – бедните (като изключим Берлускони). Берлускони предупреждава, че Италия рискува диктатура, ако победи референдумът.
Германският финансов вестник “Ханделсблат” дори пророкува като черна Касандра: “Ако фалира Ренци, фалира Италия. А ако фалира Италия, фалира Европа.” Против реформите са най-вече многобройните избиратели на Бепе Грило, разгневени от фискалната строгост на Европа и от еврото по подобие на Льо Пен във Франция.
Против са и избирателите на Матео Салвини от сепаратистката Северна лига, който след победата на Тръмп възкликна: “Това е исторически и позитивен ден за мира в света.” Против са и италианците, които са част от статистиките за 12% безработица (тя достига и 40 на сто сред младите).
Против са и онези, които страдат от либерализирането на трудовия пазар при Ренци, благодарение на което стана възможно по-лесното уволняване. Националният дълг на Италия достига 130% от БВП – по-зле в еврозоната е само Гърция. За много италианци това ще бъде най-вече протестен вот против Ренци, против пазарните реформи, против еврото, против ЕС. Мнозина обаче се питат как така италианците, които открай време плачат, че искат промени, за да се обуздаят бюрокрацията и прахосването на държавни пари, се бунтуват срещу реформи, предвиждащи точно това?

АВСТРИЯ

1480781721-1

Когато Норберт Хофер започна кампанията си в Австрия, Brexit изглеждаше малко вероятен, а победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ не се коментираше. Сега обаче всичко това е факт, а десният популист може да стане президент на алпийската държава, предава Bloomberg.

През май Хофер бе победен със съвсем малка преднина от опонента си Александър Ван дер Белен. Резултатите обаче бяха анулирани заради нередности в броенето на гласовете. Може би и в Австрия ще станем свидетели на ефекта „Тръмп“, най-вече заради силната мигрантска вълна, която заля страната.

Припомняме, че Тръмп зае защитна позиция за страната си и обяви, че ще се бори със зъби и нокти срещу бежанската криза.

По подобие на новоизбрания американски президент, Хофер привлича разочарованите избиратели със своята реторика против статуквото и антиимигрантските си изказвания. Австрия бе силно засегната от бежанската криза миналата година, приемайки рекорден брой мигранти. Паралелно с това безработицата в седмата по големина европейска икономика расте.

Съществуват и определени различия между Тръмп и Хофер. 45-годишният политик се опитва да измести своята „Партия на свободата“ от крайно дясното към центъра. С наближаването на балотажа той се дистанцира от лидера на френския „Национален фронт“ Мари Льо Пен и смекчи евроскептицизма си, заявявайки, че той не иска страната му да напусне ЕС.

Три дни преди изборите двамата кандидата си спретнаха силен от съдържателна гледна точка отчасти емоционален дуел. Ван дер Белен и Хофер взаимно се обвиниха неколкократно в лъжи по различни политически въпроси. Големи контрасти се отбелязваха в отговорите на въпроси по отношение на външната политика, предава DPA.

Хофер отново се застъпи за прекратяване на санкциите на ЕС срещу Русия. Ван дер Белен пък не иска да прекратява контактите с Турция, въпреки трудностите в момента от политическа гледна точка. Нова позиция се установи по отношение на оттеглящите се джихадисти на „Ислямска държава“.

„Когато те се присъединяват към чуждестранен легион, те губят гражданството, ако отидат към ИДИЛ, не губят гражданството си“, разкритикува Хофер. Ван дер Белен обаче се противопоставя на това предложение. Гражданството е много специално нещо, смята той.

„Дори един убиец не губи гражданството си“, пояси той.

На 4 декември Ван дер Белен и Хофер ще се борят за най-високия пост в Алпийската република. Експертите очакват оспорван вот. Резултатите от първото гласуване през май бяха отменени поради организационна небрежност. Новата дата в началото на октомври беше отложена поради некачествени пликове за гласуване.

Източник: Новини.бг, 24 ЧАСА, БЛИЦ, Епицентър

http://epicenter.bg/article/Islandskata-Piratska-partiya-poluchi-mandat-za-sastavyane-na-pravitelstvo/115388/7/0

http://www.blitz.bg//nobert-khofer-li-shche-bde-iznenadata-na-prezidentskite-izbori-v-avstriya_news468469.html

 

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024