epa05623994 Italian Premier Matteo Renzi attends a meeting with city mayors who are in favour of the reform to overhaul Italy's political machinery in Rome, Italy, 09 November 2016. The national referendum over whether to accept or reject the government's constitutional reform law will be held on 4 December.  EPA/GIUSEPPE LAMI

Близо 60 на сто от италианците са гласували против промените в конституцията, предложени от премиера Матео Ренци. Това показват данните от екзитпол проучвания, проведени по време на референдума, който се състоя днес в Италия.

По-рано Ренци заяви, че ще подаде оставка, ако избирателите отхвърлят реформите, предвиждащи промени в правомощията и състава на сената.

В телевизионно обръщение след вота той призна загубата си и посочи, че по-късно днес ще изпълни намерението си да подаде оставка.

„Очевидно дейността на моето правителство приключва. Не успяхме да бъдем убедителни, но се оттегляме без угризения.“ – заяви Ренци.

При 95% преброени бюлетини 59.71% от участвалите във вота са гласували против промените, а 40.9% са ги подкрепили.

Анализаторите посочват, че в случая е важно не толкова отхвърлянето на поправките в конституцията, колкото намерението на премиера Ренци да подаде оставка в случай на неуспех. Появиха се коментари, че гражданите, недоволни от наплива на имигранти от Близкия Изток и икономическата стагнация, са приели референдума като възможност да изразят недоволството си срещу правителството.

Отстояващата антиимигрантски позиции Северна лига проведе кампания под лозунга „Кажи „Не“, а популисткото движение „Пет звезди“ на бившия комик Бепе Грило призова да се проведе и допитване за отмята на еврото.

Избирателната активност на референдума достигна близо 60 процента – твърде висока за италианските стандарти, отбелязва Би Би Си.

След британския референдум за Брекзит и победата на Доналд Тръмп, референдумът в Италия е смятан за следващото сериозно изпитание пред Европа.

Референдумът е възможност за много италианци да излеят гнева си срещу политиците – да кажат „не“ на неолибералните реформи, на мерките за икономии, на истаблишмънта, на ЕС и еврото.

„Доналд Тръмп ни показа, че човек може да спечели срещу всичко и всички“, заяви председателят на дяснопопулистката партия „Северна Лига“ Матео Салвини.

Референдумът може да сложи началото на края на еврозоната, коментира DW.
Инвеститорите в Италия смятат, че отхвърлянето на конституционната реформа означава победа на популистите и евроскептиците, които биха могли да вземат властта при първа възможност.

Нюз БГ, Дойче веле, Блиц

http://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/v-dramatichno-srednoshchno-obrshchenie-italianskiyat-premier-mateo-rentsi-obyavi-tova-e-krayat-podavam-ostavka_news468832.html