Европа

Меркел се възмути от „трагичното събитие“ – убийството на 19-годишната Мария, затяга политиката към мигрантите!

Меркел се възмути от „трагичното събитие“ – убийството на 19-годишната Мария, затяга политиката към мигрантите!

Angela-Merkel
Германскиат канцлер Ангела Меркел осъди изнасилването и убийството на 19-годишна студентка и го нарече трагично събитие, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

„Ако се окаже, че извършителят е афганистански бежанец, това трябва да бъде осъдено, точно като всяко друго убийство“, каза тя снощи по обществената телевизия А Ер Де.

„Но това не бива да се съчетава с отхвърляне на всяка група, точно както не правим изводи за цяла група от действията на един човек при други обстоятелства, добави Меркел.

По-рано разкриването на убийството предизвика вълна от критики против политиката на канцлера спрямо мигрантите.

Жертвата – 19-годишната студентка по медицина Мария Ладенбургер, изчезна през октомври, докато се прибирала вкъщи от купон в югозападния град Фрайбург. Тялото й беше намерено в река, напомня АП.

Полицията каза, че е заподозрян 17-годишен афганистанец. Той бе арестуван в петък след като бе направена ДНК-проба и бяха изгледани записи на камери в района на престъплението.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт осъди ужасяващото престъпление и каза пред журналисти в Берлин, че извършителят трябва да бъде наказан с цялата строгост на закона.

Йорг Мойтен, един от лидерите на националистическата партия „Алтернатива за Германия“, заяви в неделя, че Ангела Меркел и вицеканцлерът Зигмар Габриел „носят значителен дял от отговорността за това жестоко деяние и за още много други „изолирани случаи“, които стават всеки ден в Германия след безпрепятственото влизане на нелегални имигранти“.

Телевизия А Ер Де си навлече критики, след като не съобщи за ареста във Фрайбург във вечерните новини в събота – деня, в който полицията информира за този арест, отбелязва АП.

Телевизията обяви в блог, че според нея във вътрешен и международен план този случай не е по-важен от други убийства.

Меркел намекна, че нейният Християндемократически съюз (ХДС) ще приеме по-твърда политика по отношение на бежанците на годишния си конгрес тази седмица, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

На конференцията в западногерманския индустриален град Есен е предвидено още ХДС да подкрепи кандидатурата на Меркел за четвърти мандат като канцлер на националните избори догодина.

Очаква се тя да избрана за председател на ХДС за девети път. При последния такъв вот преди две години Меркел си осигури лидерския пост с 96,7 процента от гласовете.

Канцлерът заяви, че предложенията, изготвени от ключовия за ХДС регионален лидер Томас Щробъл, който призовава за нови мерки за депортиране на неодобрените кандидати за убежище и за намаляване на социалните помощи, са в унисон с основните послания на конгреса от преди срещата.

ХДС възприе по-твърд подход по бежанците през годината след поредица успехи на новата дясна популистка партия „Алтернатива за Германия“ на местни избори, станали възможни заради опозицията на електорални групи към либералната бежанска политика на Меркел.

Около 900 000 човека, избягали от войните в Близкия изток и Африка, пристигнаха в Германия миналата година, след като Меркел отвори границите на страната за кандидати за убежище, блокирани в Унгария, за да избегне хуманитарна криза.

Ходът й беше и в съответствие с германската конституция, която призовава страната да осигури безопасни условия на хората, които бягат от преследване или война.

Социологически проучвания, публикувани преди конгреса на ХДС тази седмица, разкриват, че партията и традиционният й баварски съюзник Християнсоциалният съюз (ХСС) възстановяват политическото си влияние след остър спад на подкрепата за тях вследствие на дълбоки разделения по действията на Меркел при бежанската криза.

Допитване, публикувано миналия месец от телевизия Зе Де Еф, разкри, че 64 процента от анкетираните подкрепят кандидатура на канцлера за нов мандат като ръководител на най-голямата икономика в Европа.

Dir.bg

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024