Политика

Нинова и Бъчварова в схватка за едни 65 млн. евро за пришълците! Кой лъже и заблуждава?

Нинова и Бъчварова в схватка за едни 65 млн. евро за пришълците! Кой лъже и заблуждава?

%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b02016-5-26-ninova_pkf2

БСП поиска специално заседание на НС по проблема с мигрантите и обединение на партиите около националния, а не партийния интерес за отпор на тази заплаха за националната сигурност.

Това каза соцлидерката Корнелия Нинова след заседание на Изтелното бюро на партията. Тя се аргументира с това, че на последното заседание на КСНС при президента партиите се занимавали с това кой иска и кой ще взема мандата от Плевнелиев, вместо да обсъдят проблема с мигрантите. Заседанието да бъде закрито, ако трябва да се изнася класифицирана информация, добави още тя.

Кой лъже – Румяна Бъчварова или Еврокомисията, попита соцлидерът Корнелия Нинова по повод парите, които ни отпусна Брюксел за овладяване на бежанската криза.

Тя показа и двата документа – отговор на вътрешната министърка на депутати от БСП и писмото на еврокомисаря Димитрис Аврамопулос. Първият извод – между двата отговора няма нищо общо, освен въпроса „кой лъже?“, каза Корнелия Нинова. Тя цитира отговора на ЕК, че ни отпускат 112 млн. евро, от които 10 на сто национално финансиране от нашия бюджет, което е съвсем различно от твърдението на Румяна Бъчварова за 166 млн.

Разликата е 65 млн. евро, пресметна Нинова и попита дали тези пари страната ни ще извади от държавния бюджет. По думите на Нинова няма никъде споменато в отговора на вътрешната министърка, че ще се правят три бежански лагера, а тя изрежда само 500 сглобяеми контейнера за чужди граждани за 6,5 млн., храна, вода, психологическа подкрепа за 2 млн. и други 2 млн. за консултиране на мигрантите. Налице е огромно разминаване и някой лъже. Тази лъжа и неинформираността на обществото са в основата на протестите, а не че БСП ги организира, обобщи соцлидерката.

БСП обвини още, че ГЕРБ се изживяват като опозиция, а в същото време държавата се разграбва със смени в бордове, обществени поръчки и уреждане на посланици и членове на министерски кабинети, докато президентът Росен Плевнелиев „тупа топката“ с процедурата по мандатите.

Това не е стабилност – минират всичко след себе си, обвини соцлидерката властта.

Социалистите призоваха още новоизбраният държавен глава Румен Радев да поиска от Сметната палата ревизия на Националната служба за охрана.

Като разграбване Нинова изреди поръчки за над 1, 4 млрд., продажби на държавни имоти на занижени цени , назначават се членове на служебни кабинети в администрация, изпращане на посланици, говори за еврокомисар, сменят се бордове. цялото това тупане на топката доведе до тази работа.

ГЕРБ отвърна на БСП с контраизявление, което посвети на бежанския проблем.

„Нинова и Йотова от вчера насам ни направиха за смях в Брюксел“, констатира тя. И обясни разминаването в цифрите с частичен отговор на частично зададен въпрос от новоизбрания вицепрезидент на страната Илияна Йотова до ЕК.

„Г-жа Йотова размаха един отговор на неин въпрос от 23 септември. Направихме си труда да видим как е зададен той. Тя пита само за една част от тези пари и получава отговор за тези 108 млн. лв. – така, както е попитала. Чете се само първата част от изречението“, скара се вицепремиерката от централата на ГЕРБ.

„Тези две госпожи очевидно не могат да четат официалната документация. 130 млн. лв. отиват за охрана на границата, която се признава, че е външна на ЕС. Днес тези две другарки се опитват да опровергаят този жест към България.

Това е срам за държавата ни. Неудобно ни е пред гражданите, че ги занимаваме с тези сметки просто защото тези две другарки не могат да четат официални документи“, изригна Бъчварова.

Канал 3

http://kanal3.bg/news/bulgaria/parlamentarni-novini/43933-Koy-ladze–Bachvarova-ili-Evrokomisiyata%252C-popita-Ninova

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024