ИНЦИДЕНТИ

Официално! Седем са версиите за катастрофата на руския Ту-154, терористичен акт е изключен!

Официално! Седем са версиите за катастрофата на руския Ту-154, терористичен акт е изключен!

%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%b8%d0%b81483007294-samolet-vs
Руските власти работят по седем версии за катастрофата на самолета Ту-154 над Черно море. Това стана ясно на пресконференция в Москва. Терористичен акт е изключен, уточнява ntv.ru.

Не са открити данни респективно следи от пожар или взрив на борда на самолета и по телата на откритите жертви.

Специално назначената комисия смята, че до януари 2017 година ще бъдат ясни причините за трагедията.

В Москва за преглед са две от трите черни кутии.

„При удара във водната повърхност и последващия удар на дъното на Черно море, самолетът се е разбил напълно“, заяви министърът на транспорта Максим Соколов.

„Очевидно преди падането техниката не е работила изправно. Каква е причината за това предстои да изяснят експертите, за което и е създадената комисия“, съобщи министърът.

До момента са извадени телата на 19 жертви, както и две черни кутии. Третата черна кутия е повредена.

Припомняме, че самолетът, собственост на военното министерство, се разби край Сочи на 25 декември. На борда му пътуваха 92 души, никой не оцеля. Машината трябваше да пристигне в Сирия.
Междувремено десетки водолази и спасители продължават да работят денонощно в района на катастрофата с Ту-154 край Сочи. Те вадят от дъното на Черно море части от телата на загиналите и отломки от самолета, с който летяха към Сирия 92 души –екипажът, артистите от ансамбъла Александров, журналисти и доктор Лиза.

Вече са намерени 19 тела на загинали, трите черни кутии и хиляди детайли от самолета. За хода на издирването разказва в интервю пред КП.ру началникът на южния издирвателно-спасителен отряд към Министерството на извънредните ситуации Вячеслав Иващенко.

– В какви услови работите?
– Условията са идеални. Самолетът лежи на голямо подводно поле. Дълбочината почти навсякъде е еднаква – около 25 метра. Т.е. през деня може да се работи без специално осветление. Дъното е пясъчно, няма тиня и боклуци.

– Какво успявате да намерите?
– Големи и дребни детайли от самолета, лични вещи. Ако намерим някакви електронни апарати – телефони, таблети, веднага ги изпращаме на експертиза. Вчери вдигахме от дъното авиационен двигател с тегло 3 тона. Намираме и части от тела.

– Има ли цели тела?
– Уви. Така е при силен сблъсък с водата. Загиналите буквално са разкъсани на чести. Същата зловеща картина беше и при катастрофата на Еърбъс на арменските авиолинии преди 10 години пак край Адлер. Травмите са аналогични.  Това обяснява и защо по телата няма дрехи. По тях няма и изгаряния, което свидетелства, че не е имало взрив на борда на самолета.

– Как търсите останките по дъното?
– От кораба на повърхността спускат котва. Аз се завързвам за нея с въже и започвам да обикалям дъното в кръг. След това удължавам въжето и обискирам дъното в по-голям кръг. Дребните предмети се завързват с въже и се издърпват на повърхността от колегите в лодката. На големите детайли обозначавам координатите и идва кораб с кран. После заързваме находката с въжета и кранът я изтегля на борда на кораба.

– Какво намирате повече – лични вещи или детайли от самолета?
– 90% са елементи от фюзелdжа. Много рядко намираме вещи на пътниците.
– Сложно ли е психологически да плувате под водата и да намирате човешки останки?
– Не е лесно, но трябва да се настроите правилно. Аз се съсредоточавам върху мисълта, че трябва да извърша трудна, но важна работа. Да върна загиналите на техните близки и роднини. И това мога да го направя само аз. Други няма. Ето такава мотивация помага…

http://www.blitz.bg/obshtestvo/intervyu/vodolaz-razkri-strashnata-istina-zashcho-ne-mogat-da-izvadyat-tseli-tela-na-zaginali-ot-tu-154-video_news475198.html

БЛИЦ

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024