Роско44051_cbZFqQEw7FQVw7zUNUg4G35GmRidCt

Има много доказателства за руско финансиране на анти-европейски партии и медии в България, а и в други страни от ЕС. За тези тенденции от опасна пропаганда предупреждава все още държавната ни глава Росен Плевнелиев в интервю за FAZ.

По думите на Плевнелиев Русия се опитвала на една нова идеологическа основа да постигне старата цел на СССР, пише Deutsche Welle. Това в момента обаче се случва чрез подпомагане на ултранационалистически партии или движения, които разклащат основите на Европейската общност и рамката на Европа.

„Това става чрез отслабване на Европа и чрез разпространение на съмнениепо отношение на ценностите на демокрацията и върховенството на закона“, обяснява президентът.

 Руската пропаганда срещу европейските ценности – това е целта на Москва и в интернет, предупреждава Плевнелиев. Той припомня, че преди няколко години, когато се появиха първите предупреждения за тази нова война и когато за първи път той лично заявява това, много политици определят обвиненията като преувеличаване.

Все пак хибридната война днес не е тайна повече„, допълва Плевнелиев. Той призовава лидерите в ЕС да посочат ясно „какво се случва и какво руската пропаганда цели„.

Пълномощията на Плевнелиев изтичат следващия месец, отбелязва РИА „Новости“. През ноември на президентските избори победи издигнатият от социалистите бивш командващ на военно-въздушните сили на страната ген. Румен Радев, когото някои медии нарекоха „проруски“ кандидат.

Представители на Запада не за първи път обвиняват Москва в агресивна политика по отношение на Европа и опити да повлияе на ситуацията в региона, отбелязва агенцията.

Владимир Путин в скорошното си голяма пресконференция подчерта, че Москва е заинтересована да развива сътрудничеството си с ЕС, а „вътрешното строителство на Европа – това не е наш въпрос“.

Според руския президент в ЕС съществуват разногласия, в това число и свързани с мигрантския проблем. И на тези страни от съюза, които възразяват срещу сегашната мигрантска политика, не им се нрави налагането на решение „отгоре“, отбелязва РИА „Новости“.

Нюз БГ, Епицентър

https://news.bg/politics/evroliderite-da-razyasnyat-ruskata-propaganda-zove-plevneliev.html