%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd768x432

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е изпратил проекторешение, с което иска да се създаде временна анкетна комисия, която да разбере има ли и доколко намеса на Русия в българската вътрешна и външна политика. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Местан е изпратил проекторешението до президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов.

Копия от текста са разпратени и до председателите на ЕС, ЕП и ЕК – Доналд Туск, Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер, както и до лидерите на политическите фракции в Европарламента и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Предложението на Местан е анкетната комисия да се заеме с проучването има ли информация, събрана от българските служби, за нерегламентирана намеса в политиките на България, „която да е ставала чрез контакти на руски дипломатически, политически и други фактори с представители на български политически партии“.

Руският генерал Решетников: Обсъждахме кандидатурата на Радев с Нинова

 Руският генерал Решетников: Обсъждахме кандидатурата на Радев с Нинова

Повод за всичко това, според лидера на ДОСТ, са открито заявените очаквания от ген.-лейтенант Л. Решетников към това България да поеме курс към напускане на НАТО.

Решетников е директор на РИСИ (Российский Институт Стратегических Исследований).

В текста, разпространен от ДОСТ пише, че на журналистически въпрос дали директорът на института очаква новоизбраният български президент Румен Радев да поведе страната ни към излизане от НАТО и ЕС, Решетников отговаря, че няма как да е сигурен, че това, ще се случи. След това обаче намеква, че не е изключено да стане именно така и заявява, че Радев „може да изиграе забележителна роля в този процес“.

По-рано пред руска медия Решетников е определил избора на Румен Радев като въпрос номер едно, се казва в документа на ДОСТ. За въпрос номер две е посочил създаването на предпоставки за излизането на България от НАТО.

Директорът на РИСИ е заявил: „Аз се надявам, че въпросът за НАТО ще бъде въпрос номер две на предстоящите предсрочни избори. В България също дойде време за смяна на елита, пълно разочарование от прозападния курс…

От ДОСТ са загрижени, че е немаловажен фактът, „че целият този процес ще бъде съчетан със „зачистка“ (терминът е зловещ; в сталинския вариант означава буквално прочистване – избиване) на действащия елит от евроатлантически кръгове, определени като „пяната на българската нация“.

В заключение в проекторешението се казва, че анкетната комисия трябва да разбере и дали има събрана информация за външна хибридна война, която се води срещу България. И разработена ли е стратегия за ефективно противодействие.

Нюз БГ

https://news.bg/politics/dost-iska-anketna-komisiya-da-tarsi-u-nas-ruska-hibridna-voyna.html