ОБЩЕСТВО

Собственикът „Булмаркет“: Взривът на цистерните е необясним! Нашите съболезнования за жертвите!

Собственикът „Булмаркет“: Взривът на цистерните е необясним! Нашите съболезнования за жертвите!

DCIM100MEDIADJI_0065.JPG

Такова огромно разцепване на цистерна не знам как е могло да стане. Те са предвидени да издържат на много високи удари, заяви шефът на Булмаркет Станко Станков.
„Имаме над десетгодишен опит в ЖП превозите и досега такива инциденти и нарушения не е имало. Нашата компания е една от най-изрядните в това отношение“, увери Станко Станков, шеф на Булмаркет – фирмата-превозвач на взривилите се в Хитрино цистерни.

Дерайлирането в Хитрино според него може да е причинено както от висока скорост, така и от технически проблем във вагон или по ЖП мрежата.

По отношение на взрива никой няма нормално обяснение, подчерта Станков. Такова огромно разцепване на цистерна не знам как е могло да стане. Те са предвидени да издържат на много високи удари. Това са най-сигурните цистерни, които пътуват по железопътната мрежа. Това са цистерни на клиента от Румъния и те са много стриктни в техническите прегледи, отбеляза той пред БНР.

Машинистите нямат категорично обяснение на катастрофата. От едната черна кутия излиза превишаване на скоростта, но са необходими още анализи, съобщи  управителят на фирма „Булмаркет“.

Той не изключи човешка грешка като причина за тежкия инцидент.

„Не е малко, от порядъка на 30, малко над 30 км/ч.“, посочи Станков, запитан колко е превишението на скоростта.

Той категорично отрече да има формални проверки на техническия състав.

Ако сме виновни, ще отговаряме, декларира Станков в отговор на въпрос дали може да се превърне в обвиняем.

Станков прекара целия вчерашен ден в следствието и прокуратурата.

Относно претоварването на обърнатите цистерни в автоцистерни Станков смята, че до два три дни всичко може да приключи успешно: „Организирали сме камиони, техника и хора. Помага специализирана група от „Лукойл““.

Според него изтичането на газ, което бе обявено по-рано тази сутрин, не е опасно.

Фирма „Булмаркет“ изпрати съболезнователно писмо до жителите на Хитрино

Съболезнователно писмо до кмета и жителите на село Хитрино изпратиха ръководството и служителите на „Булмаркет рейл карго“ – превозвачът, чиито цистерни причиниха трагедията в селото.

„Причините за инцидента са в процес на изясняване от страна на компетентните органи, които събират доказателства за изясняване на всички факти и обстоятелства от значение за случая, който е изключително комплициран и сложен. „Булмаркет рейл карго“ оказва пълно съдействие на разследващите органи от всякакъв характер във връзка с изясняване на случая“, се казва в писмото.

Съобразно вътрешните правила на дружеството е назначена служебна проверка на цялата документация и действия във връзка със случая, а резултатите ще бъдат предоставени на разследващите органи.

„Дружеството участва с целия си технически и кадрови потенциал, с който разполага в дейностите, насочени по обезопасяване на мястото на инцидента и ограничаване на последиците от него.

„Булмаркет рейл карго“ е железопътен превозвач с опит и взискателни стандарти на работа и ще направи всичко необходимо за установяване на причините, предизвикали инцидента“, пише още в писмото.

Dir.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024