СВЯТ

ИЗВЪНРЕДНО! Валутна война! Главният съветник на Тръмп обвини Германия, че спекулира с еврото, обяви ТТИП за мъртъв!

ИЗВЪНРЕДНО! Валутна война! Главният съветник на Тръмп обвини Германия, че спекулира с еврото, обяви ТТИП за мъртъв!

ДОНАЛД5e_omg8bh
Главният търговски съветник на американския президент Доналд Тръмп обвини Германия, че използва “грубо подценено“ евро, за да спечели предимство пред САЩ.
Това съобщи „Файненшъл Таймс“, коментирайки, че това може да задълбочи нарастващото безпокойство относно перспективите пред световната търговия.

Питър Наваро, който е ръководител на новия Национален съвет за търговия на президента Тръмп, заяви пред изданието, че еврото прилича на германската марка навремето, чиято ниска стойност даваше на Германия конкурентно предимство пред основните й търговски партньори.

Германското правителство не възнамерява да се намесва в политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), каза още днес Меркел пред журналисти в Стокхолм.

КОМЕНТАР:
Кучето е точно по средата между печатащите долари и печатащите евро
Май не еврото, а рублата застана между ЕС и САЩ 🙂
След това изказване на висшия съветник на Тръмп еврото поскъпна с 0,6% към петдневен връх от 1,0765 долара, отправяйки обратно поглед към 7-седмичния си връх от 24-ти януари около 1,0774 нивото. По този начин еврото бележи солиден ръст в рамките на първия за годината месец, отскачайки от 14-годишното дъно към 1,0340 долара, ударено за кратко на 3-ти януари.

Подкрепа за единната европейска валута оказва и днешна серия силни икономически данни от еврозоната. БВП на единния валутен блок нарасна в края на 2016-а година с 0,5% на тримесечна и с 2% на годишна база, като за цялата изминала година икономиката на еврозоната изпревари по растеж тази на САЩ за пръв път от глобалната криза през 2008-а година.

В същото време нивото на безработица в региона се понижи през декември до 9,6% (най-ниско ниво от май 2009-а година), докато потребителската инфлация през настоящия месец нарасна с цели 1,8% (най-солидна инфлация от февруари 2013-а година).

Коментар:
Естествено, че е подценено еврото, което играе идеално за огромния търговски излишък на Германия, в комбинация със замразените дълго време заплати на бачкаторите. После, ще се запитате – къде отиват всичките тия средства от търговския излишък? Много просто – немските банки сипват с голямата лъжица стотици милиони на разни гърчоля, италианци, испанци и други периферни държавици, докато в един момент някой не изпищи, че дългът му е станал „взривоопасен“.
Но пък американите не са и напълно невинни, щото техни банки със счетоводни фокуси и камуфлажиране на дълг успяха да „вкарат“ страни като Италия и Гърция в критериите за участие в еврозоната.
Изказването на Питър Наваро следва коментари, които президентът Тръмп направи две седмици по-рано пред „Уолстрийт Джърнъл“, оплаквайки се, че засилването на щатския долара спрямо китайския юан „ще ние убие“.

Наваро – водещ критик на Китай, отбеляза също така пред „Файненшъл Таймс“, че Германия е една от основните пречки за търговско споразумение между САЩ и ЕС и че преговорите за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) „са мъртви“.

Голяма пречка да се гледа на TTIP като на една нормална двустранна сделка е Германия, която продължава да експлоатира другите страни в ЕС и САЩ чрез „прикритата германска марка“ (визирайки еврото), която е грубо подценена, заяви търговският съветник на Тръмп. Германският структурен дисбаланс при търговията с останалата част от ЕС и САЩ подчертава икономическата хетерогенност в рамките Европейския съюз и следователно TTIP би било едно многостранно споразумение маскирано като двустранно, допълни той.

ОТ ФОРУМА:
Отсам капитализъм, оттам капитализъм – да се избият, да се изядат, хич не ми пука, без капитализъм светът ще бъде едно добро място за живеене…
Ето кое озадачава – Великобритания беше втората по значимост икономика в еу и напусна,другите държави Гърция, Италия, Португалия, Испания са затънали в дългове, а еврото продължава да поскъпва – откачена работа!
Като знам кои са световните лихвари и банкери та не ме учудва такова изказване.Сега ще се окаже, че България не само е готова за Шенген, но и да приеме еврото- това според политиците- така овцете са вкарани в кошарата и само чакат да стане Гергьовден. Опичайте си акъла на време, защото трудностите ще бъдат неимоверни.
dir.bg

More in СВЯТ

захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024