Политика

ИЗВЪНРЕДНО! След Трайчо Трайков – и Дянков с обвинение за ЕВН, издирват го с полиция!

ИЗВЪНРЕДНО! След Трайчо Трайков – и Дянков с обвинение за ЕВН, издирват го с полиция!

 %d0%b4%d1%8f%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2dqnkov-provel-taijna-sreshta-s-traijcho-traijkov-60357

Прокуратурата ще повдигне обвинение и на бившия министър на финансите Симеон Дянков. Финансист №1 в първия кабинет на Бойко Борисов ще бъде привлечен като обвиняем по разследването на продажбата на държавните дялове в електро-разпределителното дружество ЕВН.

 

Това стана ясно от думите на Румяна Арнаудова, която е говорител на главия прокурор Сотир Цацаров.

 

От прокуратурата уточниха, че на посочения от Симеон Дянков адрес не живее той и не могат да го открият, а с тази задача са натоварени органите от СДВР. „Ако и те не могат да го открият ще го пуснем за общодържавно издирване“, допълни Арнаудова. Румяна Арнаудова уточни, че списъкът с обвиняемите за сделката с „Булброкърс“ и приватизациите няма да спре до тук, но не пожела да разкрие повече имена.

 

Говорителката на главния прокурор категорично заяви, че това не е лов на вещици и едно обвинение никога не се крепи само на едно доказателство.

 

По същото дело, бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост. Разследването на дейността на бившия икономически министър е започнало още през 2014 г. Обвинението е, че през 2011 г., когато Трайков е бил министър на икономиката и енергетиката, е продаден остатъчен пакет от акции на ЕВН за по-малко пари, отколкото е трябвало. В приватизацията дейно участие има и Симеон Дянков, министър на финансите от Кабинета Борисов 1.

 

От акция на стойност 1412 евро, по времето на Трайков стойността на една акция е достигнала 1600 лева или 2 пъти по-ниска цена). След продажбата на 33% държавни акции е бил сключен договор между Агенцията по приватизация с Булброкърс ООД. Агенцията е възложила подготовката на приватизационната сделка. Дружеството Булброкърс трябвало да изготви анализ за стойността на акциите на държавното дружество.

 

Приходите от приватизацията на Трайков не са влезли в Сребърния фонд на страната, както повелява закона. Парите е трябвало да отидат в полза на пенсионната система, което така и не се е случило.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/I-Simeon-Dyankov-s-obvinenie-za-EVN/117533/3/74

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024