Европа

Твърд „Брекзит“? Лондон обмисля да напусне и единния пазар на ЕС, митническия съюз и Европейския съд!

Твърд „Брекзит“? Лондон обмисля да напусне и единния пазар на ЕС, митническия съюз и Европейския съд!

epa05571252 British Prime Minister Theresa May delivers her keynote speech to the Conservative Party Conference in Birmingham, Britain, 05 October 2016. The conference runs from 02 October to 05 October. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Премиерът на Великобритания Тереза Мей може да обяви, че „Брекзит“ включва страната да напусне единния пазар на ЕС, митническия съюз и да преустанови юрисдикцията на Европейския съд върху делата на страната. Това пише британският вестник „Сън“, цитиран от ТАСС.

Мей ще изнесе голяма реч за „Брекзит“ на 17 януари.

Според разпространяваната информация приоритети за министър-председателя се явяват решение по миграционния въпрос и установяване на пълен контрол на границите на Обединеното кралство, а също така започване на преговори за сключване на търговски споразумения с други държави. Това ще стане възможно само ако Великобритания напусне единния пазар на ЕС.

Великобритания може да промени икономическия си модел, за да си върне конкурентоспособността, ако напусне ЕС без споразумение за достъп до единния пазар, каза в същото време финансовият министър на страната Филип Хамънд пред германския вестник „Велт ам зонтаг“, цитиран от Ройтерс.

Той изрази надежда страната му да остане европейска икономика със съответните данъчни и регулационни системи.

  Великобритания стартира процедурата за излизане от ЕС в началото на 2017 г

„Но, ако сме принудени да бъдем нещо различно, то ние ще трябва да станем нещо различно“, отговори той на въпрос относно плановете на Великобритания за намаляване на корпоративния данък.

Ако нямаме достъп до европейския пазар, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение за достъп до пазара, ние можем да понесем икономически загуби най-малко краткосрочно. В този случай можем да бъдем принудени да променим икономическия си модел и ние ще трябва да променим икономическия си модел, за да си върнем конкурентоспособността, изтъкна още британският министър.

Ройтерс отбелязва, че досега премиерът Тереза Мей имаше доста малко публични изяви относно нейните конкретни преговорни позиции преди стартирането на очертаващите се като най-сложни международни разговори за Великобритания след Втората световна война.

Някои инвеститори се опасяват, че правителството ще даде приоритет на ограничаване на имиграцията в страната за сметка на осигуряване запазването на достъпа на Великобритания до единния европейски пазар – сценарий, който се определя от тях като „твърд Брекзит“.
източник: нюз.бг

More in Европа

фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024