Важно

Световните медии гърмят: Това ще промени цялата международна дипломация! Москва и Вашингтон – равноправно сътрудничество, а не съперничество!

Световните медии гърмят: Това ще промени цялата международна дипломация! Москва и Вашингтон – равноправно сътрудничество, а не съперничество!

Телефонният разговор между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин стана най-обсъжданото събитие и от двете страни на океана. Например, в руския парламент сметнаха, че в развитието на отношенията между страните отново е придобило смисъла, който бе изгубен при предишната администрация на Белия дом. Там отбелязаха още, че темите, които са обсъдили президентите, навеждат на мисълта, че Москва и Вашингтон са готови да се движат напред към равноправното сътрудничество, а не съперничество.  

Подобни изявления правят и на запад. Например, изданието Financial Times публикува статия, чийто автори смятат, че Тръмп и Путин са дали заявка за подобряване на руско-американските отношения.

На същото мнение са и журналистите от агенция Ройтерс: в борбата с тероризма, уверени са те, САЩ и Русия могат да създадат единен фронт.

„Това може да свидетелства за сериозни промени в политиката, защото в дадения момент сътрудничеството до голяма степен се ограничава само до координация на действията за гарантиране безопасността на работата на авиацията на двете страни и минимизирането на риска от случаен сблъсък”, се отбелязва в публикацията.

Като цяло в американската преса тонът на беседата бе определен като „делови” и „позитивен”. Дори телевизионният канал Си Ен Ен, който до съвсем скоро си позволяваше да разпространява дивотии по адрес на Тръмп и през цялата предизборна кампания го наричаше „не вашия човек”, този път смени настроението.  В репортаж от Москва кореспондентът на канала Матюс Чанс призна, че ако двете страни започнат да си сътрудничат, то това коренно ще промени международната дипломация.

The New York Times отбеляза, че разговорът е „началото на нова епоха”.

„Общувайки с Путин цял час по телефона, президентът Тръмп даде началото на нова епоха в отношенията с Русия. Тонът на беседата бе явно приятелски, което показва съществен поврат към по-добрата посока”, пише The New York Times.

В Белия дом са уверени, че „сполучливият разговор е станал важна стартова стъпка по посока на подобряването на отношенията между САЩ и Русия, които се нуждаят от поправка”.

В Кремъл на свой ред подчертаха, че страните са демонстрирали желание за активна съвместна работа за стабилизирането и развитието на руско-американските отношения – на конструктивна, равноправна и взаимни изгодна основа.

„Днешният разговор трябваше да върне съдържанието и смисъла в русок-американския диалог. Съдейки по всичко, това се случи”, смята Константин Косачьов, председател на Комитета към Съвета на Федерацията на Русия (горната камара на руския парламент) по международните въпроси.

„Резултатите от първия телефонен разговор между президентите на Русия и САЩ са позитивен сигнал за бизнеса и инвеститорите, те свидетелстват за възможността за възстановяване на сътрудничеството между нашите страни, включително в инвестиционната сфера”, заяви Кирили Дмитриев, генерален директор на Руския фонд за директни инвестиции.

„Естествено, телефонният разговор между двамата президенти не може да реши всичките проблеми в руско-американските отношения, които са се натрупвали с години. Но първата стъпка, несъмнено, е направена”, заяви Франц Клинцевич, първият заместник-председател на комисията по отбраната и сигурността към Съвета на Федерацията.

БЛИЦ

http://www.blitz.bg/svyat/mediite-grmyat-sled-razgovora-mezhdu-trmp-i-putin-tova-shche-promeni-tsyalata-mezhdunarodna-diplomatsiya_news483709.html

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022