Политика

Световните мейнстрийм медии за „проруския“ Радев: С избора на Герджиков се стреми към „приемственост и баланс“!

Световните мейнстрийм медии за „проруския“ Радев: С избора на Герджиков се стреми към „приемственост и баланс“!

5e_5kewz5
Президентът Румен Радев се стреми към приемственост и баланс, пише Ройтерс. Франс прес пък прогнозира трудности при съставянето на правителство след изборите. И двете агенции допреди месец определяха Радев като „проруски президент“, днес обаче са далеч от подобни заключения.
Назначението за служебен премиер на бившия председател на парламента професор Огнян Герджиков от българския президент Румен Радев показва, че Радев, който встъпи в длъжност в неделя, след като спечели президентските избори с подкрепата на опозиционните социалисти, се стреми към приемственост и баланс, обобщава Ройтерс в кореспонденция от София, цитирана от БТА.

Радев насрочи парламентарни избори на 26 март и ще разпусне парламента в петък, след като десноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов подаде оставка през ноември след поражението на кандидата му на президентските избори, отбелязва Ройтерс.

Настроеният приятелски към Русия Радев вероятно ще назначи дипломата Ради Найденов, сега посланик на България в Германия, за министър на външните работи в служебното правителство, за да потвърди ангажимента на София към съюзниците си в Европейския съюз и НАТО, добавя Ройтерс.

Социологически анкети сочат, че на парламентарните избори ще има оспорвана надпревара между консервативната партия ГЕРБ на Борисов и социалистите, което дава основание да се прогнозират трудности при съставянето на правителство, отбелязва Франс прес.

До средата на четиригодишния мандат правителството на Борисов успя да възстанови политическата стабилност след месеци на протести срещу корупцията, но популярността му се стопи заради забавянето на мерките за борба с корупцията и бедността и за реформиране на съдебната система в най-бедната страна в Европейския съюз, посочва Асошиейтед прес.

Dir.bg

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024